IEXGeld

Dossiers

Profiel

Salarisonderhandelingen pak je zo aan

Door elk jaar goed te onderhandelen over je salaris, kun je in een carrière van veertig jaar een gigantische sprong maken. Daarnaast dwing je respect af bij je werkgever als je goed onderhandelt over je loon. Mits je dat op een redelijke en respectvolle manier doet. Bedenk maar eens hoeveel jij kunt verdienen als je elk jaar 5% meer salaris krijgt. 

Marketwatch.com somt een paar tips op zodat ook jij kunt slagen aan de onderhandeltafel.

1. Weet wat je waard bent

Je weet niet wat redelijk is om te vragen totdat je weet wat mensen in vergelijkbare beroepen verdienen. De website van Intermediair heeft een salariskompas waarmee je kunt nagaan wat je ongeveer zou moeten verdienen.

Die cijfers van bijvoorbeeld Intermediair nemen echter niet altijd alles mee in hun berekening. Daarom is het ook handig om contact te zoeken met iemand in je professionele netwerk en diegene te vragen naar betere informatie.

Lees ook: Eerste baan? Deze vijf dingen moet je doen met je salaris

2. Laat niet in je kaarten kijken

Laat tijdens de onderhandelingen nooit weten wat je eerst verdiende. Je kan gewoon zeggen dat je een redelijk salaris kreeg. Als je dichterbij een voorstel komt van je werkgever, kan je gevraagd worden wat je wil verdienen. Het beste is om daar geen antwoord op te geven.

Wat je wel kunt vragen is: Wat is een redelijk salaris voor mij als je naar mijn vaardigheden en kwalificaties kijkt? Als ze er echt op aandringen kun je een bandbreedte noemen, maar geef geen specifiek bedrag. Als je te laag inzet met een specifiek salaris dan wordt het moeilijk om daar later nog op terug te komen.

Als je te hoog inzet dan kan je boven het budget uitkomen van het bedrijf. Het slimste is om te wachten op een voorstel en dan verder te onderhandelen.

3. Kijk ook voorbij je salaris

Je beloning bestaat uit meer dan je salaris. Als je de onderhandelingen over je salaris achter de rug hebt, is het tijd om te kijken naar je secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan een fiets of auto van de zaak, vergoedingen voor je telefoon, reis- of ziektekosten of dat de werkgever de mogelijkheid biedt om er even een tijdje tussenuit te gaan.

Als je niet tevreden bent met je salaris kun je bijvoorbeeld om een bonus vragen die gebaseerd is op prestaties op je werk. Die geeft een werkgever makkelijker dan een hoger basissalaris.

Weet welk cijfer je elk jaar bij elkaar moet verdienen om uiteindelijk in veertig jaar een mooi bedrag bij elkaar te verdienen. Op dat bedrag kun je niet alleen komen door het salaris maar ook door bijvoorbeeld een bonus of andere beloningen.

Check ook: Jobhoppen of lekker lang een vaste baan?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›