IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vooraf betalen bij een lening? Dacht het niet!

Laten we voorop stellen: voordat je geld leent, moet je altijd eerst goed nadenken over de gevolgen op lange termijn. Want lenen kost geld. Maar bij een aanbieding voor het afsluiten van een lening zonder BKR-registratie moet je helemaal oppassen. Vaak krijg je dan namelijk geen geld, maar gaan de 'aanbieders' er juist met je geld vandoor.

Vooral via internet wordt geadverteerd met aanbiedingen voor het afsluiten van leningen zonder BKR-toetsing, waarschuwt de AFM. Deze aanbiedingen zijn gericht op mensen die al in een lastige financiële positie zitten. Voor hun is de verleiding vaak groot.

Werkwijze

"We krijgen regelmatig meldingen van consumenten over illegale kredietaanbieders", schrijft de AFM. Bij zulke leningen moeten mensen vaak eerst administratiekosten of een verzekeringspremie betalen. Daarna horen ze vaak niets meer van de kredietaanbieder.

Soms krijg je nog wel een bericht dat de aanvraag is afgewezen en je je geld kwijt bent. In ergere gevallen probeert de adverteerder je met een smoes nog meer geld te laten betalen. De lening? Die krijg je sowieso niet, want ze zijn er allang met je geld vandoor.

Nooit kosten bij persoonlijke lening

Over kosten bij een persoonlijke lening schrijft de AFM het volgende: "Voor het afsluiten van een persoonlijke lening mag een adviseur geen enkele vorm van kosten in rekening brengen!" Ook geen administratiekosten of kosten voor de aanvraag.

Lijkt het je na al deze informatie toch nog een goed idee? Lijkt de adverteerder echt te vertrouwen? Doe dan in ieder geval onderzoek voor je een lening afsluit.

  • Check of de aanbieder op de waarschuwingslijst van de AFM staat. 
  • Controleer of de adverteerder een vegunning heeft van de AFM. Aanbieders of bemiddelaars zonder vergunning mogen je geen lening geven of creditcard verkopen. 
  • Check welk e-mail adres de aanbieder gebruikt. Vaak gebruiken deze adverteerders e-mailadressen die eindigen op "hotmail.com, gmail.com en lavabit.com." Voor een bedrijf zijn dit geen gebruikelijke e-mailadressen.
  • En vooral: gebruik je gezond verstand. 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›