IEXGeld

Dossiers

Profiel

De AFM, wie kent 'm niet?

Nou, als alles voor jou financieel soepel verloopt, dan niet. Maar heb je een keer problemen gehad, dan wellicht wel. In het nieuws komt de naam regelmatig voorbij. Zo waren ze laatst nog in het nieuws over de BKR registratie bij aanschaf van een mobiele telefoon. De Autoriteit Financiële Markten (AFM), is namelijk de waakhond van de Nederlandse financiële wereld.

Over het algemeen houdt de AFM gewoon een oogje in het zeil. Maar wanneer een financiële instelling zich niet aan de regels houdt, een bank niet transparant is of mensen iemand proberen op te lichten, dan blaft én bijt de AFM. Bijvoorbeeld door een waarschuwing te geven, een boete op te leggen, vergunningen in te trekken of aangifte te doen.

Lees meer: AFM geeft duidelijkheid over boeteberekening vervroegd aflossen

Wat doet de AFM?

Zoals ze het zelf omschrijven: “De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op de financiële markten: op sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Het is belangrijk dat het publiek, het bedrijfsleven en de overheid vertrouwen hebben in de financiële markten. En dat de markten op een duidelijke en eerlijke manier werken.

Zo schrijven ze bijvoorbeeld in hun laatste nieuwsbrief over tips waar je op moet letten bij een vrijgestelde belegging, waarschuwen ze consumenten voor vooraf betalen bij illegale kredietaanbieders, BKR registratie bij aanschaf telefoonabonnementen en een melding over mogelijk onjuiste informatie bij obligaties van een aanbieder.

De AFM is een onafhankelijke toezichthouder: wel verbonden met het ministerie van Financiën, maar in theorie een zelfstandig bestuursorgaan. Ze zetten zich in voor “ordelijke en transparante financiële marktprocessen, zuivere verhoudingen tussen marktpartijen en zorgvuldige behandeling van klanten.

Lees meer: Vijf beleggingen die kunnen bijten

Financiële deelmarkten

Naast toezicht houden, beslissen ze ook of financiële ondernemingen wel voldoen aan de eisen om deel te nemen aan de markt. De financiële markt is heel groot, daarom heeft de AFM de sector in verschillende deelmarkten verdeeld:

  • Lenen
  • Sparen en Retailbeleggen
  • Verzekeren en Pensioenen
  • Marktintegriteit en Handhaving
  • Kapitaalmarkten
  • Asset Management
  • Accountantsorganisaties en Verslaggeving

Om te zorgen dat alles goed gaat in deze markten doet de AFM heel veel onderzoek, waarvan vervolgens de rapporten online worden gepubliceerd. Bijvoorbeeld over hypotheekrenteaftrek. Ze proberen namelijk niet alleen bestaande problemen op te lossen, maar ook nieuwe problemen te voorkomen.

Lees meer: Hé sukkel, ben je al gewaarschuwd door de AFM?

Ik heb een klacht, moet ik dan bij de AFM zijn?

De AFM heeft een Meldpunt Financiële Markten. Daar kun je klachten, vragen en opmerkingen over financiële producten, financiële dienstverleners maar ook reclames over geldzaken kwijt. Zo zorg je ervoor dat de AFM op de hoogte is en onderzoek kan doen.

Maar, en dit is een grote maar, de AFM lost jouw klacht niet op. Voor bemiddeling bij een klacht moet je naar het Kifid (klachteninstituut financiële dienstverlening), of zelf een juridische procedure starten. Maar als je al naar de rechter bent geweest, dan kun je daarna niet meer naar het Kifid. Voor geschillen bij pensioen of zorgverzekering zijn er overigens weer aparte meldpunten

Benieuwd naar alle activiteiten van de AFM? Bekijk hier hun Jaarverslag 2016.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›