IEXGeld

Dossiers

Profiel

Als aandelenbelegger omgaan met risico: twee tips

Een belegger kan nooit helemaal gevrijwaard worden van risico. Het gaat erom hoe je als belegger met dit risico omgaat, zegt Andrew Evans, fondsmanager Equity Value bij vermogensbeheerder Schroders. Hij reikt actieve (aandelen)beleggers twee handvatten aan om dat zo goed mogelijk te doen.

Lees ook: Neem niet elk beleggingsadvies aan

"Onverwachte dingen horen bij het leven, en maken het leven juist zo mooi. Door dat te erkennen en te waarderen, lukt het beter om goed te reageren als we voor verrassingen komen te staan," begint Evans.

Lees ook: Hier let Warren Buffett op als hij aandelen kiest

'Weet wat risico inhoudt'

"Risico en onzekerheid spelen een zeer belangrijke rol bij beleggen. Beseffen wat risico precies inhoudt, is de eerste cruciale stap voor iedereen die wil gaan beleggen."

Vaak wordt beweeglijkheid van de koersen als grootste risico gezien, maar de fondsmanager is het daar niet mee eens. Hij focust liever op het risico voor het individuele bedrijf waarin belegd kan worden, en houdt daarbij twee dingen goed in de gaten: de werkelijke waarde van de assets van een onderneming, en hoeveel winst die onderneming kan maken in normale marktomstandigheden.

Check ook: Twee stelregels om de juiste aandelen te vinden

Omgaan met risico: twee tips

Volgens Evans ontstaat er pas risico als deze twee fundamentals afwijken van wat hij verwachtte toen hij in het bedrijf stapte. Maar hoe moeten beleggers dan met dit ontstane risico omgaan? Evans geeft twee tips.

1. Bouw een veiligheidsmarge in

"De veiligheidsmarge bepaalt hoeveel de fundamentals mogen afwijken voordat de betaalde prijs van de aangekochte aandelen eigenlijk te hoog blijkt te zijn. Dit betekent concreet dat wij proberen de aandelen tegen zo'' n lage prijs aan te schaffen, dat deze zekerheid voldoende is afgedekt. Hoe meer risico, des te hoger deze veiligheidsmarge moet zijn."

2. Spreid goed

"De meeste beleggers spreiden hun beleggingen, want niemand kan voorspellen wat de toekomst brengt. Omdat ik er ook weleens naast zit, neem ik alleen kleine posities in bedrijven in. De spreiding zorgt ervoor, dat als het dan toch verkeerd uitpakt, andere posities compensatie bieden."

Lees ook: Zo zorg je voor spreiding in je beleggingsportefeuille

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Dalende rentes zullen opkomende markten goed doen, is de verwachting. Lees verder ›