IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie lessen voor beginnende beleggers

Wil je beginnen met beleggen en zie je soms door de bomen het bos niet meer? Niet zo gek, met alle mogelijke beleggingen die er beschikbaar zijn en alle informatie die er te vinden is.

Volgens Barrons.com kun je dat gelukkig allemaal negeren en hoeft het allemaal niet zó lastig te zijn. Als je maar weet wat je doet. De website somt tips op om je op weg te helpen in je reis naar financiële onafhankelijkheid - dit zijn er drie.

Check ook: Hier let Warren Buffett op als hij aandelen kiest

1. Beleggen? Begin vroeg!

Natuurlijk, als je jong bent en nog maar net actief bent op de arbeidsmarkt, is het wellicht moeilijk om geld over te houden. Misschien betaal je veel huur, moet je je studiefinanciering afbetalen en ga je een paar keer per week de stad in met vrienden.

Maar vergeet niet dat een van de belangrijkste factoren in succesvol beleggen de tijd is. Als je op je 25e of 30e begint met beleggen in plaats van als je een jaar of veertig, vijftig bent, dan heb je veel meer jaren om je beleggingsgeld te laten groeien. Is er geld dat je kunt missen, stel beleggen dan niet uit. Hier kun je in detail lezen wat het voordeel is van vroeg beginnen met beleggen.

Check ook: Rijk worden is vroeg beginnen

2. Spreid je beleggingen

Je beleggingsgeld alleen beleggen in een aantal sexy aandelen zoals Apple en Tesla klinkt goed, maar wat als de resultaten van deze bedrijven de komende jaren tegenvallen? Dan doe je het een stuk minder. Eén van de factoren van succesvol beleggen, is je beleggingen (en daarmee je risico) spreiden.

Dat kun je beste doen door honderden of duizenden aandelen en obligaties van over de gehele wereld te bezitten. Niet gevreesd: je hoeft ze niet allemaal zelf te selecteren. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in indexfondsen (ETF's) waardoor je in een klap een gespreide portefeuille hebt. Hoe dat precies werkt, kun je hier lezen.

Lees ook: Dit moet je weten voordat je een ETF koopt

3. Let op de kleintjes

De kosten van beleggingen eten aan je rendement. Daarom moet je goed checken hoeveel een belegging kost, en al die kosten vergelijken voordat je belegt.

Door goedkope fondsen uit te kiezen - ETF's staan erom bekend - ben je aan het einde van de rit rijker. Neem bijvoorbeeld een fonds dat 0,1% van je inleg rekent, terwijl een duurder fonds 1% van je inleg wil. Dat klinkt niet als veel verschil. Maar dat is het wel: reken maar mee:

Als je veertig jaar lang jaarlijks 5.000 euro belegt, in een goedkoop fonds dat 0,1% rekent en gemiddeld 6% rendement behaalt, dan heb je na aftrek van de kosten na veertig jaar 780.000 euro. Kies je het fonds dat 1% rekent, dan heb je na die veertig jaar 634.000 euro. Je kunt dus 144.000 euro 'extra verdienen' door nu de juiste keuze te maken. Hier lees je meer over de invloed van kosten op je rendement.

Lees ook: Een ETF-portefeuille opstellen? Check deze beleggingsregels.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›