IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit is de 'magische formule' om financieel onafhankelijk te worden

Het is allemaal geen hogere wiskunde; je financiën op orde krijgen zodat je later financieel onafhankelijk wordt. Alhoewel David Bach, schrijver van het boek Automatic Millionaire, het in zijn boek de magische formule noemt.

Maar er is weinig magisch aan zijn formule. Hij raadt op Business Insider aan om het geld dat je met het eerste uur van elke werkdag verdient automatisch naar een beleggingsfonds over te maken dat belegt voor je pensioen.  

Bach stoort zich in het filmpje aan alle Amerikanen die niet genoeg geld opzij hebben gezet voor hun pensioen en aan mensen die klagen dat het onmogelijk is om te sparen.

Lees ook: Vijf tips om je geldzaken op orde te krijgen

Het zijn volgens hem dezelfde mensen die elke dag een duur kopje koffie kopen bij de Starbucks of de iPhone 8 kopen voor 800 dollar wanneer die uit komt. Iedereen kan het geld dat verdiend wordt in het eerste uur van de werkdag sparen, betoogt Bach.

De pensioenpotten zitten in Nederland iets voller dan in Amerika, maar toch kunnen Nederlanders ook best wat meer sparen voor hun pensioen.

En als je dat automatisch laat doen, dan hoef je er niet over na te denken en ga je ook niet verzinnen wat je met dat geld zou kunnen doen. Bach praat in de video over het automatisch geld overmaken naar een 401K, dat is een systeem voor Amerikanen waarmee ze in fondsen kunnen sparen voor hun pensioen.

Beleggen voor je pensioen

Dat kennen wij in Nederland dus niet, maar iets vergelijkbaars voor Nederlanders zijn targetfondsen. Dat zijn beleggingsfondsen die toewerken naar jouw pensioenleeftijd. Naarmate de datum van de pensioenleeftijd nadert wordt er steeds defensiever belegd.

Een fonds dat nog twintig jaar te gaan heeft tot jouw pensioenleeftijd, belegt bijna het hele vermogen in aandelen. Maar als die leeftijd over drie jaar al is, wegen obligaties en valuta het zwaarst mee.

Zo voorkom je dat een dramatisch beursjaar kort voor het pensioen een enorme hap neemt uit je pensioengeld en je geen tijd hebt om te wachten tot de beurs weer opkrabbelt. 

Reken uit: Welk vermogen spaar je bij elkaar? 

Het is wel handig met targetfondsen als je in het begin al wat kapitaal inlegt. In die jaren wordt er namelijk belegd in aandelen en maak je een grote kans op een mooi rendement. 

Vast bedrag per maand

Historisch gezien is het altijd lucratief geweest om voor lange periodes van meer dan 25 jaar elke maand voor een vast bedrag aandelen te kopen. Als je na de crash van 1929 op Wall Street elke maand voor 100 dollar Amerikaanse aandelen had gekocht dan had je in 1954 een vermogen van bijna 170.000 dollar opgebouwd.

Als je sinds 1982 op deze manier in de AEX-index had belegd dan had je een vermogen opgebouwd van 137.000 euro. Als je een spaarrekening had gehad die 4,4% rente uitbetaalde, wat nu ondenkbaar is, dan had je in diezelfde periode 54.745 euro gehad. Nogal een verschil dus.

Check ook: Hoe beleg je voor je pensioen?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›