IEXGeld

Dossiers

Profiel

"Het draait bij beleggen vooral om het voorkomen van fouten"

John Bogle is oprichter van The Vanguard Group en bedacht het indexfonds zoals we dat vandaag de dag kennen. Het is dan ook niet gek dat Bogle zich mag rekenen tot de meest invloedrijke beleggers van de afgelopen halve eeuw. 

Hoewel beleggers die beleggen volgens de principes van Bogle zeker weten dat ze nooit helemaal voorop zullen lopen qua rendementen, is het met zijn strategie op de lange termijn toch zo goed als zeker dat je de meerderheid van de beleggers achter je laat. 

Check ook: Tien gewoontes van rijke mensen die jij niet hebt

Deels omdat je met een indexfonds niet snel achter komt te lopen op de markt en deels doordat een heel groot deel van de beleggers de neiging heeft om zichzelf tegen te werken door te proberen op de juiste momenten in en uit de markt te stappen.  

Koop de hooiberg

Toen Bogle net begon met zijn goedkope indexfonds dat de S&P 500 volgde, werd dat door de industrie niet serieus genomen. Inmiddels heeft het indexfonds - genaamd Vanguard 500 Index Fund - zo'n 260 miljard dollar onder beheer. 

Naarmate er meer en meer bekend werd over dat actief beheer niet altijd zorgt voor meer rendement, werd Bogle langzaam maar zeker ook meer gezien als visionair die de hele beleggingsindustrie zou doen veranderen. Marketwatch verzamelde enkele beleggingsuitspraken die Bogle in de loop der jaren heeft gedaan. 

  1. "Ga niet op zoek naar de naald in de hooiberg. Koop gewoon de hooiberg."

    Probeer dus niet dat ene geweldige aandeel te vinden, maar koop een indexfonds.

  2. "De grimmige ironie van beleggen is dat beleggers als groep niet alleen niet krijgen waar ze voor betalen, maar precies krijgen waar ze niet voor betalen."

    Iedere euro die je bespaart, is er een die bijdraagt aan jouw rendement. Hoe minder je kwijt bent aan kosten, hoe meer je overhoudt. 

  3. "Het idee dat er een bel wordt geluid op het moment dat beleggers in of uit de markt zouden moeten stappen is simpelweg niet geloofwaardig. Na bijna 50 jaar rond te hebben gelopen in de branche, ken ik niemand die dit succesvol en consistent heeft weten te doen."

  4. "Een indexfonds is een verstandige, handige methode om het rendement van de markt te behalen zonder enige moeite en met minimale kosten. Indexfondsen elimineren de risico's van individuele aandelen, sectoren en selectie, waardoor alleen het risico van de aandelenmarkt overblijft."

  5. "Beleggen is lang niet zo lastig als het lijkt. Succesvol beleggen houdt in dat je een paar dingen goed moet doen en serieuze fouten moet mijden."

    Een beetje kort door de bocht natuurlijk. Maar door veelgemaakte fouten te voorkomen kom je vaak wel al een heel eind.

  6. "Tijd is je vriend; impulsiviteit je vijand."

  7. "Als je moeite hebt je in te beelden dat de aandelenmarkt 20% van zijn waarde verliest, moet je niet in aandelen beleggen."

Lees ook: Zeven veelgemaakte beleggingsfouten

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›