IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo houd je de bijtelling zo laag mogelijk

De standaard bijtelling bij auto's van de zaak wordt vanaf 2017 22% van de cataloguswaarde, inclusief btw en bpm. Alleen voor auto's die géén CO2 uitstoten, geldt een lagere bijtelling van 4% van de cataloguswaarde. De percentages gelden alleen voor nieuwe auto's.

Dat wil zeggen: auto's met een datum eerste toelating op de weg vanaf 1 januari 2017. Voor auto's met een eerste toelating op de weg van voor die tijd, gelden andere percentages.

De tarieven in de bpm dalen voor reguliere auto's en stijgen voor plug-in hybrides. De tarieven in de motorrijtuigenbelasting voor personenauto's zouden in eerste instantie per 1 januari 2017 met 2% omlaag gaan. Maar eigenlijk kunnen ze nog verder omlaag en daar stelt het kabinet een verlaging van 2,7% voor. Dat betekent dat je in 2017 nog iets minder kwijt bent aan motorrijtuigenbelasting dan in eerste instantie gedacht werd.

Lees ook: Drie dingen om op te letten als je een auto van de zaak krijgt

Bijtelling in 2016

Wel handig om te weten: een eenmaal vastgesteld percentage blijft gedurende zestig maanden gelden. Wordt de auto nog in 2016 voor het eerst op kenteken gezet, dan gelden de volgende bijtellingspercentages en CO2-grenzen:

Soort auto Bijtelling CO2-uitstoot (gr/km) alle brandstoffen
Nulemissie 4% 0
Zeer zuinig 15% 1 t/m 50
Zuinig 21% 51 t/m 106
Overig 25% Vanaf 107

Zo min mogelijk bijtelling betalen

Hoe zorg je er nu voor dat de bijtelling niet te hoog wordt? Vier tips.

  • Ga voor een energiezuinige auto. Hoe lager de CO2-uitstoot, hoe lager het bijtellingspercentage.

  • Ga juist voor een auto ouder dan 15 jaar. De standaardbijtelling is dan niet 25% van de cataloguswaarde, maar 35% van de waarde in het economisch verkeer. Alleen voordelig bij een auto met een relatief lage dagwaarde.

  • Betaal een eigen bijdrage voor het privégebruik. Met een eigen bijdrage verlaag je de bijtelling en mogelijk de effectieve belastingdruk. Wellicht kun je de eigen bijdrage compenseren met een nettodividenduitkering (indien mogelijk) of een hoger salaris.

  • Overweeg je de aanschaf/lease van een auto met standaard bijtelling, wacht hier dan mee tot 2017. Het standaardbijtellingspercentage van 25% gaat dan zoals gezegd zéér waarschijnlijk omlaag naar 22%.

Helemaal geen bijtelling kan natuurlijk ook, maar dan mag je op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé met de auto hebben gereden. De bijtelling kan alleen achterwege blijven als je dit ook kunt aantonen met bijvoorbeeld een sluitende kilometeradministratie.

Lees ook: Creativiteit is geen garantie voor bijtellingvrij rijden

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›