IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit moet je doen na een slechte beursdag

De laatste dag waarop de aandelenkoersen op één dag meerdere procenten daalden is alweer even geleden. De laatste dag was 24 juni, de dag na de Brexit. De S&P 500-index dook toen 3,6% in het rood.

Dit soort dagen brengt voor actieve (aandelen)beleggers een hoop onrust met zich mee. Maar: moeten ze er ook iets mee? Aandelen verkopen bijvoorbeeld, of dit soort dagen juist gebruiken om in te stappen? Jeroen Blokland, portfoliomanager bij Robeco, haalt in dat kader in een column op IEXProfs.nl een onderzoek van beleggingsadviseur Dan Wiener aan.

Wiener, die zichzelf omschrijft als The Independent Adviser for Vanguard Investors, heeft namelijk recent gekeken naar wat er gebeurt na dagen waarop de beurzen fors onderuit gaan. Hij bekeek de beursprestaties in de twaalf maanden na dagen waarop de S&P 500-index daalde met 3,5% of meer.

Lees ook: Doe dit bij paniek op de beurzen

Dalingen worden gevolgd door... dalingen

De afgelopen 30 jaar bleken er 53 van dit soort dagen te zijn geweest. Zoals te zien is in onderstaand overzicht, ging de Amerikaanse index in 43 van de 53 gevallen in de twaalf maanden na zo'n fors dagverlies omhoog. Dat is dus in ruim 80% van de gevallen. Aandelen stegen in de twaalf maanden daarna gemiddeld met 21%.

Dat zijn absoluut geen vervelende stijgingen. Maar wat kun je er als belegger mee? Jeroen Blokland in zijn column: "Stel dat je je beleggingsstrategie volledig afstemt op deze cijfers en uitsluitend belegt in de twaalf maanden na dagen waarop de beurs met 3,5% of meer daalt. Klinkt goed, ware het niet dat deze strategie een praktisch probleempje oplevert."

Het probleem? Dagen waarop de beurs met 3,5% of meer daalt, worden vaak op korte termijn gevolgd door meer van dit soort dagen. "Zo waren er drie van zulke dagen in het laatste kwartaal van 1987 en maar liefst negen in de laatste vier maanden van 2008."

Lees ook: Help, de koersen dalen! Wat nu?

Bloedrode beursdagen in 2008

Instappen op dit soort dagen klinkt dus als een mooie strategie. Maar in de prakijk blijkt het lastig: je kunt je geld namelijk maar één keer inleggen. Blokland zoomt in op een reeks van negen bloedrode beursdagen in 2008:

"Was je meteen ingestapt op de dag nadat de beurs de eerste keer met 3,5% of meer onderuit ging, dan had je in de twaalf maanden daarna helemaal niets verdiend. De beurs stond een jaar later namelijk 5% lager. Aan die overige acht onheilsdagen in 2008 had je helemaal niets gehad (want je geld was al belegd), terwijl het gemiddelde rendement in de twaalf maanden na die dalingen juist wel dik positief was."

Daarnaast laat de figuur niet zien wat je allemaal in de tussentijd had gemist. Wachten op een dag met een daling van 3,5% of meer kan soms namelijk jaren duren. "Neem de periode tussen 11 september 2011, de één-na laatste en de laatste waarneming, 24 juni 2016."

Check ook: Wees gerust blij met beursdalingen

Blijven zitten na een dagcrash

Als je met een beleggingshorizon van twaalf maanden was ingestapt op 11 september 2012, dan was je dus niet tot de dag van de Brexit belegd geweest. Een periode waarin de S&P 500 met 50% steeg!

Kun je als actieve belegger dan helemaal niks met de statistieken van Wiener? "Als je wel al belegt in aandelen op dagen dat de koersen kelderen, zijn de Wiener-getallen volledig relevant. Op basis van zijn conclusie, namelijk dat de koersen in het verleden in 80% van de gevallen omhoog gingen, moet je na een dagcrash dus blijven zitten."

Lees ook: Dit moet je (niet) doen als je portefeuille in waarde daalt

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›