IEXGeld

Dossiers

Profiel

Eerder met pensioen? Ja, dat kan!

Een nieuw gezicht op IEXGeld: pensioenadviseur Gerrit Hallema. Gerrit is aangesloten bij de Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen en gespecialiseerd in pensioen, hypotheken en financiële planning.
Hij werkt in het team van Triade BV/Regio Bank in Nuth èn adviseert via het onafhankelijke adviesplatform MijnGeldzaken.nl. Ook is Gerrit gastdocent bij Stichting Leven en Financiën (LEF).
Vanaf nu zal hij regelmatig een column voor IEXGeld schrijven. Hieronder lees je zijn eerste bijdrage. Welkom, Gerrit!

Rondom de startdatum van het pensioen krijg ik als pensioenadviseur regelmatig twee vragen, elk aan het andere einde van het spectrum. Kan ik langer doorwerken terwijl ik mijn pensioen alvast laat ingaan? En: kan ik eerder met pensioen?

Over die laatste vraag bestaat nogal wat onduidelijkheid. Allereerst wordt de AOW-leeftijd nogal eens verward met de pensioenleeftijd. Ze zijn niet per definitie hetzelfde. De AOW-leeftijd is wettelijk vastgesteld; het moment van pensionering bepaal je zelf. Met pensioen voordat de AOW-uitkering ingaat? Het kan en is voor velen zeker het overwegen waard.

Lees ook: Doorwerken na je pensioen: vijf dingen die je moet weten

Pensioen in eigen hand

De AOW-leeftijd kan niet worden vervroegd en start vanaf de eigen AOW-gerechtigde leeftijd. Het ingaan van het pensioen heb je echter in eigen hand. Of eerdere pensionering in je situatie tot de mogelijkheden behoort, hangt af van je pensioen, bezittingen, de wensen en doelen. Vaak is dit wel mogelijk en ook nog interessant.

Lees ook: Ben je na 1954 geboren? Dan krijg je drie maanden later AOW.

Eerder stoppen met werken: het kan vaak

Bij veel pensioenuitvoerders kun je het pensioen laten ingaan tot vijf jaar vóór de AOW-leeftijd. Uiteraard heeft dit gevolgen voor de hoogte van het uit te keren pensioen. Tenslotte wordt de uitkering van het opgebouwde pensioen over een langere periode uitgesmeerd.

Het is tijd voor je bucketlist

Is de wens er om eerder te stoppen met werken, dan valt er nog heel wat te kiezen. Een interessante optie is om het pensioen eerder te laten uitkeren via een hoog/laag-constructie. Hierbij wordt gekozen voor een hogere uitkering tot een bepaalde leeftijd (maximaal 75 jaar) om daarna levenslang een lagere uitkering te ontvangen.

Een optie wellicht voor de oudere met een heimelijke bucketlist. Met 65 op een Harley over route 66 bijvoorbeeld. Omdat het kan! Op 75-jarige leeftijd is de Himalaya waarschijnlijk echt te hoog en na de 80 klinkt een levenslang goed pensioen toch ook weer anders als je in een verzorgingstehuis zit en 300 euro zakgeld ontvangt. Met het verstrijken der jaren nemen de ambities en mogelijkheden af. Wat is een levenslang goed pensioen dan nog waard?

Lees ook: Advies te duur? Doe dan zelf online je financiële planning

Vervroegd pensioen is fiscaal aantrekkelijk

Ook is het mogelijk de vervroegde pensioenuitkering aan te vullen met een bedrag ter hoogte van je latere AOW-uitkering. Fiscaal is dit ook nog interessant omdat hiervoor een extra vrijstelling geldt, net als voor de hoog/laag-constructie.

Fiscaal verandert er het een en ander bij ingang van de AOW. Er is sprake van een verlaging van de premie- en belastinglast voor de eerste twee belastingschijven. Vaak blijft hierdoor het netto inkomen bijna gelijk, ook al is het bruto gedaald.

Zorg voor inzicht

Kortom, er zijn vaak goede mogelijkheden om eerder met pensioen te gaan, maar het is wel even opletten om dit verantwoord te doen.

Zorg dat je een beeld krijgt van je inkomen tijdens je pensioen en van de invloed van vervroegde pensionering (of juist van langer doorwerken). Dan weet je hoe je er straks voor staat. En een gesprek met je pensioenadviseur is zeker aan te raden, nog vóór je besluit. Dat doe je immers eenmaal voor de rest van je leven.

Check ook: Rick Wassenaar: "Je hebt invloed op je pensioen!"


Gerrit Hallema is pensioenadviseur. Hij werkt in het team van Triade BV/Regio Bank in Nuth, is gastdocent bij Stichting Leven en Financiën (LEF) èn adviseert via het onafhankelijke adviesplatform MijnGeldzaken.nl.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›