IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ben je na 1954 geboren? Dan krijg je drie maanden later AOW.

De AOW-leeftijd gaat stapsgewijs omhoog en ligt in 2021 op 67 jaar. Daarna stijgt-ie mee met de levensverwachting. Dat is wettelijk vastgelegd.

Vanaf 2017 moet de regering ieder jaar vaststellen wat vijf jaar later de AOW-leeftijd zal zijn. Hoe het er voor 2022 precies zou komen te zien, was nog niet bekend.

Dit is de AOW-leeftijd in 2022

Maar de Volkskrant schrijft vandaag over een nieuwe, hogere raming van de levensverwachting, gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

En een hogere raming betekent automatisch een stijging van de AOW-leeftijd met drie maanden, meldt het dagblad. Daarmee ligt de AOW-leeftijd in 2022 op 67 jaar en drie maanden. "Deze verhoging raakt iedereen die is geboren ná 1954."

Dus: ben je op 31 december 1954 geboren, dan krijg je vanaf 31 december 2021 AOW. Ben je een dag later geboren, dan moet je drie maanden langer wachten. Je AOW gaat dan pas in op 1 april 2022, drie maanden na de 67e verjaardag.

Stijging AOW-leeftijd ná 2022

Het is voor het eerst dat de 'automatische' verhoging van de AOW-leeftijd wordt toegepast.

Als de levensverwachting in dit tempo blijft stijgen, volgen na 2022 nog zeker drie jaarlijkse verhogingen van de AOW-leeftijd met een kwartaal, aldus de Volkskrant. "De AOW-leeftijd zal dan in 2025 68 jaar zijn." De vuistregel in de wet is dat ouderen tot hun overlijden gemiddeld achttien jaar AOW krijgen.

Lees ook: In het buitenland gewoond? Dan krijg je minder AOW.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›