IEXGeld

Dossiers

Profiel

Net afgestudeerd? Lees deze geldtips.

Als je net bent afgestudeerd verandert er financieel een aantal dingen. Je gaat bijvoorbeeld op zoek naar een baan en krijgt hopelijk een beter inkomen dan je had in de tijd dat je studeerde. Maar hoe ga je daar slim mee om? Morningstar zette het uiteen.

Lees ook: Begin nú met beleggen voor je pensioen

Uitgaven niet laten meestijgen met salaris

Wie voor het eerst een baan heeft, krijgt in verhouding veel meer geld dan eerst. Vaak voelt het als een hele smak geld, zeker als je als student op misschien 600 euro per maand leefde.

Veel mensen laten hun uitgaven evenredig meestijgen met hun inkomen. Ze geven dan veel uit aan onnodige dingen. Je mag natuurlijk best iets meer uitgeven als je meer verdient, maar probeer ook te sparen.

Profiteer van de zuinigheid die je jezelf aanleerde als student en spaar geld om te beginnen met beleggen zodat je je financiële plaatje kunt verbeteren.

Lees ook: Meer vermogen door te beleggen? Maak eerst een plan

Meer risico nemen

Het duurt als afgestudeerde nog erg lang voordat je je beleggingsgeld nodig hebt voor je pensioen. Daarom kun je best wat meer risico nemen dan beleggers die dicht tegen hun pensioen aanzitten.

Zo zitten beleggers die bijna met pensioen gaan veelal in obligaties, maar net afgestudeerden kunnen beter (vooral) beleggen in aandelen vanwege hun langere horizon.

Lees ook: Rijk worden is vroeg beginnen

Lange beleggingshorizon

Jonge beleggers kunnen dus makkelijk met meer risico beleggen, bijvoorbeeld in beleggingsfondsen. Life cycle-fondsen kunnen een goede oplossing zijn: deze fondsen gaan uit van een combinatie van beleggingen (aandelen, obligaties) en passen de samenstelling ervan automatisch aan aan de tijdlijn van de belegger.

Dus als je beleggingshorizon dertig jaar is, belegt dit fonds aan het einde automatisch veel meer in obligaties en aan het begin juist meer in aandelen. Een ander voordeel van beleggen in beleggingsfondsen is dat je goed gespreid kunt beleggen (verschillende regio's, sectoren), zonder dat je daarvoor veel verschillende transacties hoeft te doen.

Lees ook: Beleggen voor later: hoe langer je het uitstelt, hoe duurder het wordt

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›