IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kun je rood staan? Dan krijg je een BKR-registratie.

Heb je de mogelijkheid om rood te staan? Let dan even op: misschien krijg je binnenkort een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR).

Lees ook: Het BKR is er om je te helpen, echt waar!

Vanaf december moeten namelijk ook kleine, kortlopende kredieten worden gemeld, schrijft RTL Nieuws. Het gaat hierbij om kredieten van meer dan 250 euro met een looptijd van een maand.

Momenteel is het nog zo dat alleen kredieten van ten minste 500 euro met een looptijd van in elk geval drie maanden worden geregistreerd.

Lees ook: Rood staan: zo onschuldig is dat niet

Minder lenen door BKR-registratie

Het BKR houdt bij of je schulden hebt of kredieten hebt lopen, op basis van door banken en andere partijen gemelde gegevens. Een registratie kan gevolgen hebben voor wat je verder nog kunt lenen, bijvoorbeeld voor een hypotheek.

Lees ook: Deze leningen verlagen je maximale hypotheek

Positieve en negatieve registraties

Er wordt onderscheid gemaakt tussen positieve en negatieve registraties. Sta je rood of heb je alleen maar de mogelijkheid om rood te staan, dan krijg je een positieve registratie, zegt RTL Nieuws.

Je staat hiermee niet te boek als wanbetaler; een bank zal jou alleen hierom ook geen lening weigeren. Wel wordt meegenomen dat je het lopende krediet niet kunt gebruiken voor de aflossing van een nieuwe lening. En dat heeft invloed op de maximale hoogte daarvan.

Registratie van roodstand kun je alleen voorkomen door de mogelijkheid om rood te staan in te trekken. Daarvoor kun je bij je bank aankloppen.

Lees ook: Op deze manier kost lenen wel héél veel geld

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›