IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je kind en z'n scooter: drie dingen om op te letten

Rondom onverantwoord scootergebruik door jongeren hoor ik vaak: Moet kunnen joh! We zijn zelf toch ook jong geweest?

Maar heb je enig idee van de ellende die zo'n ritje kan kosten? Bij een ritje op een scooter door een jongere ligt het risico van onverzekerd zijn op de loer en dan kan het opeens over heel veel geld gaan. De drie meest voorkomende situaties en de gevolgen daarvan deel ik graag.

Lees ook: Let op als je je auto aan iemand uitleent

1. Rijden zonder rijbewijs

Natuurlijk is de verleiding groot om ook zonder rijbewijs even een stukje op die gave scooter te rijden. Zo moeilijk is het niet en hoe groot is nu de kans dat je gepakt wordt door de politie? De politie is echter je kleinste probleem, want dan kom je weg met hoogstens een boete.

Groter probleem is dat de berijder zonder rijbewijs niet verzekerd is. Gaat je kind rijden en veroorzaakt hij een ongeval, dan draait hij zelf op voor de schade. Materiële schade is dan vaak nog wel te overzien, maar bij letselschades zie ik in mijn praktijk regelmatig bedragen met vijf nullen langskomen.

Zelfs als je heel voorzichtig bent en niets fout doet kun je nog steeds tegen een schadeclaim aanlopen. Aanrijdingen met voetgangers en fietsers worden vrijwel altijd voor minimaal 50% toegerekend aan de bestuurder van de scooter, bij jonge kinderen zelfs standaard voor 100%. Dat geldt ook als de bestuurder niets te verwijten valt.

2. Premie besparen door het opgeven van een andere bestuurder

Bij het afsluiten van de polis wil de verzekeraar graag weten wie op de scooter gaat rijden om de juiste te premie te kunnen berekenen. Verzekeringen voor jongeren zijn duurder dan voor een oudere bestuurder.

De verleiding is groot om jezelf (of de andere ouder) op te geven als bestuurder. Maar dit is fraude en als de verzekeraar hierachter komt heeft het grote gevolgen voor zowel jou als je kind.

Naast het zelf moeten betalen van opgelopen schade kan het ook juridische gevolgen hebben en problemen veroorzaken met het afsluiten van toekomstige verzekeringen.

3. Rijden op een scooter van een oudere bestuurder

Je zou zeggen dat je nu safe zit. De scooter van de oudere bestuurder is verzekerd en hijzelf is ook de hoofdbestuurder. Toch gaat het dan nog wel eens mis.

Een groot aantal verzekeraars heeft in de voorwaarden opgenomen dat schade die veroorzaakt is door een bestuurder onder de 25 jaar, terwijl de hoofbestuurder op de polis ouder dan 25 jaar is, niet wordt vergoed. De uitsluiting geldt uiteraard niet als die jongere bestuurder wel op de polis wordt genoemd (en er dus meer premie word betaald).

Tips bij scootergebruik

Helaas zie ik alle beschreven situaties in de praktijk nog regelmatig langskomen, meestal gelukkig zonder dat het misgegaan is. Maar als het wèl misgaat kan het ook echt goed raak zijn. Wees dus verstandig en bescherm je kind en jezelf met deze tips:

  1. Rijd nooit zonder rijbewijs!
  2. Geef altijd eerlijk op wie de hoofdbestuurder is.
  3. Check of je verzekering incidenteel gebruik door een jongere dekt. Zo niet, pas het dan aan of laat ze op de fiets stappen.

Lees ook: Drie misverstanden over autoverzekeringen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›