IEXGeld

Dossiers

Profiel

Acht tips om de kans op diefstal te verkleinen

Het was een nachtmerrie voor realityster Kim Kardashian zondag: ze werd in haar Parijse hotelkamer overvallen door een paar dieven. De gewapende overvallers namen spullen ter waarde van in totaal 10,1 miljoen dollar mee.

Dieven kunnen wel raden dat er bij Kim (of een andere beroemdheid) veel valt te halen. Maar het gebeurt natuurlijk niet alleen bij de rijken der aarde. In principe kan het iedereen in iedere straat of woonwijk overkomen. In 2015 werd er in Nederland 65.000 keer ingebroken.

Hoe verklein je de kans op zo'n drama? Hieronder lees je acht tips, gevonden bij Marketwatch en PlusOnline.

Lees ook: Zo komen boeven je huis binnen (en zo ga je dat tegen)

1. Deel je locatie niet op social media

Als je constant op social media deelt waar je bent, zien dieven dat misschien ook. En zo weten ze waar jouw waardevolle spullen te halen zijn. Op Twitter en Facebook kun je je locatie uitzetten bij nieuwe berichten. Op Instagram kun je dit doen door bij je instellingen aan te geven dat Instagram je locatie niet mag gebruiken.

2. Pronk niet met je waardevolle spullen

De ring die zondag werd gestolen bij Kim Kardashian was waarschijnlijk haar tweede trouwring. Deze ring, met een 20-karaats diamant, showde ze al een week lang op social media. Dit kan de overvallers zijn opgevallen.

Natuurlijk zoudendieven ook zonder deze foto's wel weten dat er aardig wat te halen valt bij Kim. Maar 'minder bekende mensen' kunnen wel extra risico lopen op een inbraak of overval als ze dure spullen op social media laten zien.

3. Laat het niet weten als je je huis verlaat

Social media worden al jaren gebruikt door inbrekers om vast te stellen dat mensen niet thuis zijn. Om veilig te blijven kun je beter al die mooie vakantiefoto's op Instagram plaatsen als je weer thuis bent en je social media posts afgeschermd houden.

4. Verstop je geheime sleutel echt 

Veel mensen verstoppen de sleutel van de voordeur nog steeds onder de deurmat. Dit weten veel inbrekers ook. Investeer daarom wat geld in een sleutelkluisje met cijferslot of geef je sleutel aan een vriend die je vertrouwt.

5. Investeer in een beveiligingssysteem

Het kost je wat geld, maar het aanleggen van een beveiligingssysteem in of rondom je huis verkleint de kans dat inbrekers jouw huis uitkiezen. Uit onderzoek blijkt dat camera's de grootste invloed hebben op inbrekers.

6. Beveilig je telefoons

Naast sieraden zijn ook twee telefoons van Kim gestolen. Als zij die telefoons niet goed heeft beveiligd, kunnen de dieven ook nog met haar persoonlijke informatie aan de haal. Zoiets is te voorkomen als je je telefoon goed beschermd, bijvoorbeeld met moeilijke wachtwoorden of je vingerafdruk.

7. Wek een bewoonde indruk

Ben je voor een langere periode niet thuis? Dat kan extra uitnodigend zijn voor inbrekers. Een forse stapel post kan een inbreker er bijvoorbeeld op wijzen dat je er al een tijdje niet bent. Je kunt net doen alsof je thuis bent door het licht aan te laten op verschillende plekken. Of laat de post weghalen door de buren.

8. Start een Whatsappgroep met buren

Veel buurten in Nederland gebruiken tegenwoordig een Whatsappgroep en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Zie je een persoon of auto meerdere keren door de buurt lopen of rijden en voel je je er niet goed bij? Gooi het in de Whatsappgroep, zodat alle buren een oogje in het zeil houden.

Misschien kan iemand het verklaren en je dus geruststellen. Verschillende buren zijn waarschijnlijk op verschillende tijden thuis of wakker en samen kunnen jullie de buurt een stuk veiliger houden.

Lees ook: Wat moet je verdienen om je droomhuis te kunnen kopen?

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›