IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zes mythes over geld die je veel kunnen kosten

Het zou mooi zijn als iedereen zoveel van geld weet, dat er geen slechte financiële beslissingen meer worden genomen. Helaas is dat niet zo. Fool.com zette een aantal mythes op een rij die je veel geld kunnen kosten en die iedereen zou moeten lezen. Dit zijn er zes.

1. Ik verdien niet genoeg om te sparen

Als je op het minimumloon zit, lijkt het moeilijk om elke maand geld te sparen. Maar ga hier niet automatisch van uit. Als je je budget bijhoudt en precies weet waar je geld elke maand naartoe gaat, kom je vast wel iets tegen waarop je kunt besparen. Dit geld kan in de spaarpot.

Lees ook: Rijker worden? Tien tips!

2. Een cent gespaard, is een cent verdiend

Dit is een Amerikaans spreekwoord dat al 300 jaar herhaald wordt, maar niet op gaat. Sparen is natuurlijk goed, maar het gaat er uiteindelijk om wat je doet met dat gespaarde geld.

Als je het op een spaarrekening zet, levert het weinig op en verlies je waarschijnlijk geld vanwege inflatie. Over belasting nog niet gesproken. Daarom moet je het geld beleggen in de juiste dingen zodat het meer waard wordt in plaats van minder.

3. Beleggen moet je doen aan de hand van een formule 

Een oude beleggingsregel gaat als volgt: trek je leeftijd af van 100 en het getal dat daar uitkomt is het percentage dat je in aandelen belegd moet zijn. Hoewel deze regel kan werken en natuurlijk niet voor niets is bedacht, gaat-ie niet op voor iedereen.

Ook factoren als risicobereidheid en je doelstellingen en horizon horen te bepalen hoeveel van je geld je in aandelen (en andere beleggingscategorieën) moet beleggen.

4. Cash is koning

Het hebben van veel contant geld geeft je misschien een gevoel van zekerheid. Soms krijg je ook korting als je ergens contant betaalt. Maar contant geld is niet king.

Cash heeft namelijk nadelen. Het kan sowieso minder waard worden door inflatie, maar dat geldt voor meer bewaarvarianten. Maar je krijgt er ook geen rendement of spaarrente over (ook al is het percentage nog zó laag, het is altijd beter dan niets). En contant geld is ook niet veilig voor dieven.

Lees ook: 80.000 redenen waarom geld op de bank veiliger is dan thuis

5. Ik moet rijk zijn om te beleggen op de beurs

Het is fictie dat de beurs alleen voor rijkaards is. Met een muisklik heb je de beschikking over gigantisch veel informatie, de kosten zijn slechts een fractie van wat ze ooit waren en je hoeft niet gelijk vele duizenden euro's in te leggen. Beleggen kan al vanaf een paar tientjes per maand.

6. Een testament is alleen voor rijken

Een testament is niet alleen handig voor rijken. In een testament kun je bijvoorbeeld je voogdij voor je kinderen regelen voor het geval jij en je partner komen te overlijden. Ook kun je er in laten vastleggen wie wat van jou mag erven, los van de hoeveelheid geld en goederen. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Lees ook: Zes redenen om je testament te veranderen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›