IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een hogere hypotheek voor tweeverdieners?

Vanaf volgend jaar kunnen tweeverdieners een hogere hypotheek krijgen dan nu. Momenteel wordt een tweede inkomen voor de helft meegenomen bij een hypotheekaanvraag; straks is 60% van het tweede inkomen uitgangspunt bij de berekening van de maximale hypotheek.

In elk geval: dat staat in een voorstel van het ministerie van Financiën, dat ter advies is voorgelegd aan hypotheekverstrekkers en -adviseurs, schrijft Vereniging Eigen Huis (VEH).

Ieder jaar kijkt het ministerie of de regels rondom hyptheekleningen gewijzigd moeten worden. Die regels gaan onder andere over hoeveel je als koper kunt lenen op basis van je inkomen.

Lees ook: Wil je maximaal lenen of maximaal leven?

Loan-to-value

Ook wordt er gekeken naar de maximale hypotheek ten opzichte van de woningwaarde. Het was al bekend dat huizenkopers volgens de loan-to-value-ratio vanaf 2017 maximaal 101% van de woningwaarde kunnen lenen.

Maar als het aan Financiën ligt, wordt een uitzondering gemaakt voor kopers en eigenaren van huizen die "noodzakelijke verbeteringen voor de veiligheid" nodig hebben. Denk aan funderings- of dakherstel.

Die verbeteringen moeten er dan ook voor zorgen dat de woning in waarde stijgt in verhouding tot de hoogte van de hypotheek.

Lees ook: Waarom je steeds minder kunt lenen voor een huis

De hypotheekaanbieders en -adviseurs aan wie het voorstel is voorgelegd kunnen er tot 22 september op reageren. Daarna wordt een besluit genomen. Vanaf 2017 treden de regels - al dan niet in aangepaste vorm - in werking.

Meer lezen over een huis kopen & hypotheken? Klik hier!

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›