IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vijf dingen die je moet weten voordat je je woning verhuurt via Airbnb

Het is populair: zelf kamers en woningen huren en verhuren via Airbnb. De website heeft de reisindustrie compleet veranderd en zorgt voor een mooi extra zakcentje voor veel Nederlanders.

Maar waar moet je eigenlijk op letten als je via die weg een kamer of huis verhuurt? Arie den Dulk, eigenaar van assurantiekantoor De Drie Steden, noemt een aantal tips.

1. Een gehuurde woning mag je waarschijnlijk niet onderverhuren

Huur jij je woning van een particulier? Dan mag je de woning alleen tijdelijk onderverhuren als je daarvoor toestemming hebt van de eigenaar.

Huur je een sociale huurwoning? Die mag volgens de wet niet onderverhuurd worden. Doe je dat toch? Dan riskeer je een boete. Bovendien kan het zijn dat je het bedrag dat je hebt verdiend terug moet betalen én dat je je huis uit wordt gezet.

Zo moest meen huurder van een sociale huurwoning in Amsterdam een boete van 7.500 euro betalen en 10.000 euro aan onderzoekskosten die een makelaardij maakte om te bewijzen dat de huurder zijn woning onderverhuurde. Daarnaast werd de huurder door de sociale woningbouwvereniging op straat gezet.

Lees ook: Gegarandeerd rendement op je vakantiewoning, hoe werkt dat?

2. Staan er beperkingen in hypotheekvoorwaarden?

Als je een koophuis hebt, betekent dat niet automatisch dat je ermee mag doen wat je wilt. In de hypotheekvoorwaarden kan namelijk staan dat de woning niet verhuurd mag worden. Stel dat je een huurachterstand hebt en de bank gaat kijken wat er aan de hand is, kan het zijn dat opgemerkt wordt dat je je huis onderverhuurt. De huuropbrengsten kunnen dan worden opgeëist.

Check ook: Zelf beleggen in vastgoed: dit moet je weten

3. Zijn de spullen in je huis verzekerd bij verhuur?

De opstal-, inboedel en kostbaarhedenverzekeringen gelden alleen voor de woning, inboedel en kostbare spullen die privé worden gebruikt. En dat is natuurlijk niet het geval als je de woning onderverhuurt.

Hoewel Airbnb een verhuurdersgarantie heeft, is het niet onverstandig bij je woonverzekeraar te melden dat je je woning tijdelijk verhuurt. Zij kunnen de verzekering aanpassen. Het kan zijn dat de premie iets omhoog gaat of de dekking wordt beperkt, maar je huis en inboedel zijn dan wel verzekerd.

4. Check je rechts- en aansprakelijkheidsverzekering

Wat gebeurt er als je aansprakelijk wordt gesteld voor letsel dat de huurder heeft opgelopen, bijvoorbeeld doordat je trapleuning het begaf? Dat kan een groot probleem worden. Hoewel Airbnb - net als de genoemde verhuurdersgarantie - een soort basisverzekering biedt, is het verstandig je aansprakelijkheidsverzekering te checken.

Ook kan een rechtsbijstandsverzekering handig zijn, bijvoorbeeld bij conflicten met huurders van je woning. Ga daarom na of conflicten die voortkomen uit het verhuren van je woning ook verzekerd zijn.

5. Let op de belastingen

Als je slaapruimte verhuurt van je eigen huis moet je inkomstenbelasting betalen over 70% van de inkomsten. Bijna niemand geeft die inkomsten ook daadwerkelijk op omdat de Belastingdienst hier nauwelijks op controleert, maar dat kunnen ze wel eens met terugwerkende kracht gaan doen.

Verhuur je een tweede woning (ofwel: een compleet koophuis, terwijl je zelf in een ander koophuis woont)? Dan valt die voor de Belastingdienst in box 3. De huurinkomsten zijn in box 3 onbelast.

Lees ook: Vergeet deze aftrekposten niet bij je aangifte inkomstenbelasting

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›