IEXGeld

Dossiers

Profiel

Budgetteren is belangrijk. Waarom doen we het dan niet?

Er zijn niet veel mensen die het leuk vinden om hun uitgaven in kaart te brengen. Er zijn zelfs weinig mensen die er over na wilen denken. En zelfs als jij budgetteren niet erg vindt, heeft je partner er misschien wel een grote hekel aan, of hebben jullie er samen geen gewoonte van gemaakt. En dus doe je het zelf ook steeds minder, tot op het moment dat ook jij ermee stopt. 

Budgetteren heeft een marketingprobleem: het is een beetje als tanden flossen. We beseffen hoe belangrijk het eigenlijk is, maar het is niet leuk om over na te denken, laat staan om het ook echt te doen. Dus liegen we tegen de tandarts over het aantal keer dat we flossen en we beloven het beter te doen in de toekomst. De volgende dag zijn we dat weer vergeten.

Budgetteren en flossen: allebei ontzettend belangrijk en supereenvoudig, maar toch doen veel mensen het niet.

Lees ook: Hoor jij bij de 60% die zijn inkomsten en uitgaven niet bijhoudt?

Het doel van budgetteren

Er is een verklaring voor. Veel mensen zien budgetteren als een soort straf: een manier om te voorkomen dat we de dingen die we willen hebben kopen, een reden om ons schuldig te voelen omdat we de dingen die we nodig hebben moeten betalen.

Ikzelf heb ook jarenlang niet gebudgetteerd. Omdat ik vond dat het iets was voor mensen die geen discipline hebben of die geobsedeerd zijn door geld. Budgetteren voelde voor mij alsof ik aan een leiband werd gehouden.

Budgetteren gaat niet over getallen. Het gaat over inzicht. Je kunt zelfs zeggen dat budgetteren hetzelfde is als inzicht. Het doel is niet om onszelf te pijnigen over het spenderen van ons geld. Het gaat er om inzicht te hebben in hoe we ons geld uitgeven, zodat we genoeg geld kunnen spenderen aan de dingen die we écht belangrijk vinden.

Check ook: Van salaris naar salaris leven: daar word je niet rijker van

Het gat in je hand dichten

Ik denk dat je wel weet dat geld uitgeven in overeenstemming met wat je belangrijk vindt, je dichter brengt bij meer geluk. Budgetteren kan dus een stuk gelukkiger maken. Maar waarom doen we het dan niet?

  • We denken dat het niet echt leuk is.
  • We denken dat we weten waar we ons geld aan uitgeven.
  • We weten niet of we het eigenlijk wel willen weten.

Je wilt misschien niet budgetteren, omdat je weet dat je een paar niet al te slimme beslissingen genomen hebt. En je wilt hiermee niet nóg eens geconfronteerd worden.

Waarom kochten we die nieuwe televisie in plaats van geld over te schrijven naar de spaarrekening van de kinderen? Waarom gingen we tóch naar Spanje op vakantie terwijl we wisten dat het maanden zou duren voordat we de creditcardrekening konden terugbetalen? Als je werkt met budgetten moet je dit soort vragen stellen.

En dan moet je beslissen of je je gedrag wel wilt veranderen. Om je financiële doelen te behalen moet je geld sparen - en soms duurt dat heel lang - terwijl euro's heel snel uitgegeven zijn en geld snel door onze handen glipt. Tenzij je hier iets tegen doet. En zo voorkomt dat het gat in je hand groter wordt. Je kunt een gat niet dichten als je niet weet dat er een gat is... en daarom is budgetteren nodig.

Lees ook: Heb je een te kleine buffer? Dit moet je doen.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›