IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe staat de economie ervoor? Vier ondernemers aan het woord.

Ondernemers zijn van nature positief ingesteld, anders zouden ze wel stoppen met ondernemen. Maar soms hoor je sommigen van hen nog met weemoed vertellen over de goede jaren van vóór 2008.

We zijn al een paar jaar uit de crisis en de economie laat eindelijk mooie groeicijfers zien: sinds de crisis kwam de groei in 2015 voor het eerst boven de 2% uit. Maar ondernemers staan met hun poten in de modder. Wij spraken vier ondernemers die mooie groeicijfers terugzien in hun eigen bedrijf.

Lees ook: Twee belastingvoordelen voor investerende ondernemers

"Via internet zien wij groei, maar de winkelstraat stagneert"

"Mensen zijn niet meer bereid om parkeergeld te betalen en ze komen minder in de winkelstraat of op andere tijden," zegt Eelco Meijer, eigenaar van Bijzonder Groen, dat zowel via een fysieke winkel als een webwinkel bloemen verkoopt.

"Internet is veel efficiënter, er is meer keuze. Een andere webwinkel is een paar muisklikken verderop in plaats van een paar honderd meter verderop of zelfs in een andere winkelstraat. Onze handel in de winkelstraat stagneert gewoon. Er zit geen groei meer in."

"Terwijl wij in onze webwinkel constante groei zien in de zes jaar dat onze webwinkel bestaat. Klanten zijn bereid om meer te betalen voor het bezorgen van bloemen via internet. Ze kunnen daar de hele dag door bestellen en zijn niet meer gebonden aan openingstijden."

"We profiteren van twee trends in de economie"

"Sinds we begonnen zijn gaat onze frietkraam als een lopend vuurtje. Drie maanden zijn we nu bezig en zonder aan reclame te doen, zitten we elk weekend vol," vertelt eigenaar Fedde de Jong van een jonge onderneming die biologische friet bakt vanuit een bakfiets op festivals en bedrijfsfeestjes.

"Dus wat mij betreft draait de economie super, maar ik denk dat wij met onze frietkraam profiteren van twee dingen. Iedereen is veel bewuster met voedsel bezig en velen zijn ook bereid om iets meer te betalen voor een handgesneden frietje."

"Daarnaast heeft onze generatie niet de drang om allemaal spullen te kopen, zoals een dure auto. Zij geven volgens mij veel liever geld uit aan een weekendtripje naar Lissabon of een tof festival."

"We kunnen de vraag niet aan"

"Ze zeggen altijd dat je aan uitzendbureaus kunt zien hoe het gaat met de economie, want bedrijven nemen als eerste flexibel personeel aan als het drukker wordt," zegt Raymon Rijnders, eigenaar van een uitzendbureau voor technisch personeel

"Bij ons kun je zien dat het hartstikke goed gaat met de economie. Er wordt veel gebouwd. Het is nu heel moeilijk om goed technisch personeel te vinden. Iedereen is in dienst, zowel in vaste dienst of via een uitzendbureau."

"Het personeel dat via ons werkt wordt nu vaak benaderd door andere uitzendbureaus of andere werkgevers die meer loon bieden of betere arbeidsvoorwaarden. Wij werken ook met andere uitzendbureaus en zij vragen heel vaak: heb je nog loodgieters vrij?"

"Door de bedrijfsborrels zie ik dat het echt weer beter gaat"

"Wat wij echt merkten tijdens de crisis was dat de bedrijfsborrels terugliepen en dat sommige vaste gasten hun baan kwijtraakten," vertelt Maartje van de Steegh, eigenaresse van café de Swartesteegh.

"Het dieptepunt van de crisis was zo'n twee en half jaar geleden. Bedrijven organiseerden toen vooral borrels op de zaak. Nu trekken die bedrijfsborrels echt weer aan. Daar kun je echt zien dat het beter gaat met de economie."

"Maar je moet nu wel veel harder werken met een café dan tien jaar geleden. Toen zat je sowieso ramvol en nu moet je innovatiever zijn. Zo organiseren wij veel dingen, zoals een popquiz, een fietstocht, puzzelritten met de auto en beer pong voor de jeugd."

"Maar restaurants hadden nog veel meer te lijden onder de crisis dan café's en als ik om me heen kijk hier dan doen restaurants het veel beter dit jaar. Zij zitten ook weer tot de nok toe vol."

Lees ook: Aan de slag als zzp'er: zo kun je je plannen financieren

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›