IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je beleggingsportefeuille herbalanceren is belangrijk. Maar hoe vaak moet dat?

In de rubriek Durf te vragen beantwoorden we jouw vragen over geldzaken. Wil je iets weten, zit je met een lastige kwestie? Schroom niet en mail 't naar iexgeld@iex.nl. En wie weet kom je het antwoord op jouw vraag binnenkort op de site tegen.


Het is belangrijk om je beleggingsportefeuille te herwegen, wordt vaak gezegd. Maar waarom is dat zo én hoe vaak is het dan nodig om je beleggingen terug te brengen naar de oorspronkelijke weging?

Het is inderdaad belangrijk om je beleggingsportefeuille te herwegen. Toen je begon met (langetermijn)beleggen heb je een asset allocatie bepaald. Die asset allocatie, een verhouding van beleggingen, hangt samen met het risico dat je wilt en kunt lopen om je doelstellingen te halen. Als je herweegt, kijk je of die verhouding nog klopt.

Lees ook: De belangrijkste beslissing die een belegger moet nemen

Stel dat je bent begonnen met 60% aandelen, 30% obligaties en 10% cash. Het kan maar zo zijn dat er na een jaar scheefgroei is ontstaan: 65% aandelen, 26% obligaties en 9% cash. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je aandelen veel meer in waarde zijn gestegen dan je andere beleggingen.

Je portefeuille raakt op die manier uit balans. Misschien denk je: aandelen doen het blijkbaar beter, dus daar moet ik er meer van hebben. Maar daarmee wijk je af van je plan en dan loop je andere risico's dan je aanvankelijk wilde. En dus moet je de verhouding terugbrengen naar die 60-30-10. Je kunt, in het geval van dit voorbeeld, aandelen verkopen en (of juist) obligaties bijkopen.

(Let op: je brengt de verhouding van je beleggingen dus terug naar hoe het er oorspronkelijk uitzag. Maar... dat moet niet als je die asset allocatie juist wilt veranderen. Bijvoorbeeld omdat je het risico dat je loopt wilt aanpassen omdat je horizon dichterbij komt. Dit heet dynamische asset allocatie en daarover lees je hier en hier wat meer.)

Check ook: Welke asset allocatie kies je?

Hoe vaak moet je herbalanceren?

Herbalanceren dus, maar met welke regelmaat? Moet dat al zodra aandelen als een speer omhoog vliegen, of juist als er onrust op de markten is, met heftige koersdalingen? Of zijn er gezette tijden voor?

Eigenlijk is het antwoord: gewoon niet te vaak. Herwegen zorgt namelijk altijd voor extra (handels)kosten. En extra rendement levert het niet altijd op. Wellicht minder dan dat je aan kosten uit zou kunnen sparen door niet te vaak te herbalanceren.

Lees ook: Zo zorg je dat je vasthoudt aan je asset allocatie

Herbalanceren moet dan ook niet het gevolg zijn van een situatie op de beurzen, maar gewoon routineus gebeuren op een door jou vastgesteld moment, volgens jouw plan.

Eerder schreven we al: check hoe je ervoor staat, maar doe dat niet te vaak. In principe kan eens per jaar volstaan. Vind je iets frequenter prettiger, dan mag dat ook, maar overdrijf het niet. Zet de data in de agenda en laat je portefeuille verder z'n gang gaan.

Zie herwegen als een risicotool die je portefeuille vrijwaart voor te grote posities en dus teveel risico. Het dwingt jou - of je beleggingsadviseur - óók om de portefeuille op gezette tijden eens even grondig te analyseren, zonder daarbij afgeleid te worden door de waan van de dag. Want die heeft met je langetermijnportefeuille echt niets te maken.

Lees ook: Het enige moeilijke aan beleggen? Het simpel houden.

Een compleet overzicht van onze lezersvragen vind je hier.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›