IEXGeld

Dossiers

Profiel

Als belegger met een gerust hart op vakantie? Check deze drie tips.

De vakantieperiode staat voor de deur en dat betekent voor veel mensen eindelijk die welverdiende vakantie.

Maar hoe zorg je ervoor dat je straks met een gerust hart je beleggingsportefeuille achterlaat als je op vakantie gaat? Wij vroegen het aan beleggerstrainer Hans Oudshoorn van Alex Academy.

1. Wat raad jij langetermijnbeleggers aan te doen zodat ze hun portefeuille tijdens de vakantie met een gerust hart achter kunnen laten?

"Je hoeft als langetermijnbelegger misschien niet eens wat te doen. Je kunt dan namelijk financieel best een stootje hebben. Natuurlijk, de koersen kunnen flink zakken, maar je horizon - de tijd - werkt in je voordeel."

Lees ook: Langetermijnbeleggen is... nietsdoen

"Wil je toch iets doen om met een gerust gevoel op vakantie te gaan, dan zou je je portefeuille af kunnen dekken met bijvoorbeeld putopties. Dat zijn een soort brandverzekeringen op aandelen. Wel zijn deze als gevolg van het Brits referendum best wel duur: er is namelijk best wat brand geweest op de beurs."

2. En zijn er, voor beleggers die niet thuis zijn in opties, ook andere mogelijkheden?

"Wie niet bekend is met opties maar toch bescherming wil, kan werken met conditionele orders, ook wel geavanceerde orders genoemd. Dat werkt zo: stel je hebt een aandeel gekocht op 25 euro, dan kun je met deze speciale ordertypen een ondergrens neerleggen op bijvoorbeeld 22,50 euro om je verlies te nemen en een bovengrens op bijvoorbeeld 30 euro."

"Wordt één van deze grenzen bereikt, dan worden je aandelen verkocht. Zo beperk je je verlies, maar profiteer je nog wel als de beurs verder stijgt."

Lees ook: Houd jij je beleggingen in de gaten tijdens je vakantie?

3. Hoe zit het met kortetermijnbeleggers?

"Als kortetermijnbelegger speel je bijvoorbeeld met turbo's of opties in op marktbewegingen en dat vraagt om je aandacht. Wil je écht genieten van je vakantie, dan zou ik nooit posities op de korte termijn open laten staan. Mocht er iets gebeuren, denk aan een Brexit, dan kunnen de gevolgen niet te overzien zijn."

"Overigens kun je tegenwoordig vaak ook via beleggingsapps je orders inleggen vanaf je luie strandstoel. Klinkt aantrekkelijk, maar aan mij is het niet besteed."

Tot slot: hoe ga jij persoonlijk om met je beleggingen in de zomerperiode?

"Ik beleg als een voetbalcoach en heb - conform mijn leeftijd - 40% in vastrentende waarden (obligaties) zitten. Daar hoef ik niet naar om te kijken. Verder heb ik ETF's en een aantal small- en midcapaandelen. Aangezien ik een lange horizon heb, dek ik mijn portefeuille niet af met putopties."

"Omdat ik mijn vak en de beurs echt leuk vindt, check ik natuurlijk wel elke dag even de koersen. Maar actief handelen? Nee. Anders heb ik nooit vakantie."

Lees ook: "Zoals een voetbalcoach naar z'n team kijkt, zo kijk ik naar mijn portefeuille"

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›