IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit is hefboombeleggen

De financiële wereld is heel wat begrippen rijk. Sommige termen zijn eenvoudig en veelvoorkomend, andere woorden liggen - in elk geval op het eerste gezicht - minder voor de hand. 

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: hefboombeleggen.


Wie zich met beleggen bezighoudt komt de term vast wel eens tegen: hefboombeleggen. Hierbij wordt het mogelijk om met relatief kleine bedragen toch snel grote winsten (of verliezen!) te boeken.

Deze manier van beleggen is vooral geschikt voor de wat kleinere belegger met een kortetermijnvisie en die vooral niet bang is om wat risico's te nemen. Want hefboombeleggen is eigenlijk vooral speculeren.

Lees ook: Zonder inspanning veel rendement!

Een contract afsluiten

Je gaat er bijvoorbeeld van uit dat een aandeel met een bepaald percentage gaat stijgen. Daar speculeer je op. Maar niet volledig met je eigen geld. Een broker, of het handelsplatform waar je je beleggingen koopt, draagt namelijk het meeste kapitaal bij aan je hefboombelegging. Dat doet hij natuurlijk niet zomaar.

Bij het beleggingsproduct contract for difference - ook bekend als CFD - sluit je als belegger een contract af met je broker. Het contract is bijvoorbeeld gebaseerd op veertig aandelen Heineken. Zowel je broker als jijzelf kiest welke kant het met die aandelen opgaat. Jij verwacht dat de aandelen met een bepaald percentage zullen stijgen, je broker verwacht het tegenovergestelde. Binnen het contract wordt afgesproken dat degene die gelijk krijgt, van de ander het verschil ontvangt.

Lees ook: Meer rendement = meer risico. Altijd.

Voorbeeld

Op LeerZelfBeleggen.nl wordt een voorbeeld gegeven aan de hand van een eigen inleg van 100 euro met een hefboom van 20. Het contract heeft dan een onderliggende waarde (de aandelen dus) van 2.000 euro en je marge is dan 5%. Je gaat speculeren dat de aandelen met 5% stijgen, waardoor de onderliggende waarde 2.100 euro wordt. En dat lukt: je broker betaalt zowel het verschil dat ontstaat (100 euro) als je inleg (ook 100 euro) aan je terug. Je hebt met een stijging van 5% dus een rendement van 100% geboekt.

Zijn de aandelen echter met 5% gedaald, dan moet je hetzelfde bedrag terug betalen. Is de daling groter dan 5% dan moet je er zelfs geld op toeleggen. De hefboombelegging is als het ware dus te vergelijken met een lening. Tijdig uitstappen is hierbij van belang.

Sommige brokers bieden particulieren de mogelijkheid om tegen betaling een gegarandeerde stop in te bouwen, een soort verzekering tegen onverwacht snelle koersdalingen.

Overigens zijn er diverse hefboomproducten, waarbij je niet altijd meer hoeft te verliezen dan je inleg. Zo zijn er naast de net besproken CFD's ook turbo's, speeders of sprinters.

Hoge risico's

Zoals vermeld kan je rendement enorm snel oplopen met hefboombeleggingen, maar net zo gemakkelijk maak je veel verlies. De risico's zijn dan ook behoorlijk hoog. De kans op winst bedraagt bij een hefboom van 20 vaak minder dan 50%, zo stelde de Autoriteit Financiële Markten in 2013. En hoe hoger die hefboom wordt, hoe minder de kans op winst verder wordt.

Lees ook: Altijd winst met beleggen? Vergeet het maar.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›