IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo voorkom je problemen bij de aankoop van een huis

In sommige delen van Nederland wordt zwaar over elkaar heen geboden voor huizen, bijvoorbeeld in Amsterdam. Sommige verkoopmakelaars zijn nu zelfs zo arrogant dat zij van kopers eisen dat ze, om kans te maken op het huis, hun ontbindende voorwaarden uit het contract halen.

Lees ook: Stappenplan: een huis kopen

Veel kopers gaan daar in mee en dat leidt soms tot problemen, waarschuwen juridisch dienstverlener Das en de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Aankoopmakelaar Peter Oude Lansink, eigenaar van de Aankoopmakelaar Amsterdam, bevestigt dat beeld. "In de praktijk zie je dat er kopers zijn die een bod doen zonder voorbehoud financiering en zonder een onderzoek naar bouwkundige gebreken."

Erg vervelend als later blijkt dat je de financiering tóch niet rond kunt krijgen of dat er verborgen gebreken zijn. Hieronder noemt Oude Lansink zes manieren om problemen bij de aankoop van een huis te tackelen.

Lees ook: Een huis bezichtigen? Vijf tips!

1. Laat een BKR-check doen

Wil je een bod doen zonder voorbehoud van financiering? Zorg er dan voor dat je na dat bod niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Bij een oriëntatiegesprek over je financiering wordt er meestal alleen gekeken naar je huidige inkomen. Laat je financieel adviseur ook een BKR-check uitvoeren voordat je een bod uitbrengt. Het BKR - Bureau Kreditregistratie - houdt je schulden bij. Op schulden loopt de financiering soms vast.

Check ook: Het BKR is er om je te helpen, echt waar!

2. Spreek een opleverdatum van twee maanden af

Als het huis van je dromen leeg staat, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk in. Maar de aanvraag van een hypotheek duurt vaak vier tot zes weken. Spreek daarom een opleverdatum van twee maanden af. Dan heeft je adviseur de tijd om eventuele tegenslagen op te lossen, zoals het laten uitschrijven van een onterechte registratie in het BKR.

3. Huis voor kinderen wordt niet altijd gefinancierd

Wil je een huis kopen voor je kinderen? Vraag vooraf advies aan je adviseur, want niet alle banken willen dit financieren. Laat je adviseur ook bij meerdere banken een offerte aanvragen.

4. Pas op bij aflopende erfpacht

In sommige steden, zoals Amsterdam, krijg je veel te maken met erfpacht. Vaak is dit afgekocht voor een langere periode. Maar loopt deze periode snel af of is er sprake van een (niet afgekochte) canon? Dan heeft dit direct gevolgen voor de maximaal te lenen hoofdsom. Laat je adviseur dit daarom goed doorrekenen.

Lees ook: Een huis met erfpacht kopen: doen of laten?

5. Start niet te vroeg met verbouw of verhuur

De verkoper betrekt natuurlijk een nieuw huis en heeft daarbij ook vaak een hypotheek nodig. Ga als koper daarom geen afspraken maken over bijvoorbeeld een verbouwing of verhuur van je huidige of toekomstige woning totdat duidelijk is dat ook bij de verkoper de financiering rond is.

6. Voldoe aan je onderzoeksplicht

Je hebt als koper een onderzoeksplicht. Doe je geen onderzoek, dan sta je achteraf met lege handen. Vraag altijd vooraf alle beschikbare documenten op, vraag de verkoper naar de bij hem bekende gebreken. Koop je een appartement? In de notulen van de Vereniging van Eigenaren (VvE) staat soms informatie over bekende gebreken bij andere bewoners van het complex.

Bekijk ook: Let hier op als je lid wordt van een Vereniging van Eigenaren

Het beste advies: laat een bouwkundige inspectie uitvoeren. Dit hoef je niet op te nemen in de ontbindende voorwaarden. Maar vraag naar de mogelijkheid om voor het tekenen van de voorlopige koopakte een bouwkundige inspectie te mogen uitvoeren. Je hebt dan als koper aan je onderzoeksplicht voldaan, zonder een echte verzwaring met een voorbehoud. Hier schreven we al eens eerder over verborgen gebreken.

Lees ook: Verborgen gebreken in je nieuwe huis? Dit moet je doen.

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›