IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zwartspaarders, let op: de boete wordt vanaf juli verdubbeld

De Belastingdienst laat er geen gras over groeien. De boete voor zwartspaarders die zich vrijwillig melden gaat vanaf 1 juli omhoog van 60% over de te betalen belasting naar 120%.

Dus als je buiten het zicht van de Belastingdienst nog ergens geld hebt gestald waarover je geen inkomstenbelasting betaalt én zo'n hoge boete wilt voorkomen, wordt het tijd om in actie te komen. Je hebt immers nog maar een paar dagen om open kaart te spelen met je vrienden uit Apeldoorn, voordat de boete wordt verdubbeld.

Lees ook: Saldosjoemelaars, let op: je geld tijdelijk laten verdwijnen is geen goed idee

300% boete betalen

De recente onthullingen uit een gelekte administratie van een Panamees juridisch advieskantoor, ook wel de Panama Papers genoemd, zijn voor de overheid aanleiding om de boete te verdubbelen.

Uit die Papers bleek dat veel Nederlanders de belasting ontduiken of ontwijken via schimmige advieskantoortjes, die zijn gevestigd op de meest exotische plekken. Zo had oud-voetballer Clarence Seedorf wat zaakjes lopen via een Panamees bedrijf.

Nee, 60 of 120% is zeker niet niks. Maar meld je het niét vrijwillig en word je ontdekt, dan kan de Belastingdienst een boete van 300% opleggen en mogelijk word je strafrechtelijk vervolgd. Ook wordt de door de fiscus misgelopen rente en inkomstenbelasting geïnd.

Bankgegevens uitwisselen

Het is niet meer vanzelfsprekend dat je met je spaargeld buiten het zicht van Apeldoorn blijft en die boete van 300% ontwijkt. De Belastingdienst waarschuwt ervoor dat de kans om tegen de lamp te lopen fors toe blijft nemen. De fiscus gaat vanaf 2017 namelijk met 100 verschillende landen bankgegevens uitwisselen. Bovendien geldt er een navorderingstermijn van maarliefst twaalf jaar.

Vorig jaar werden er nog zo'n duizend buitenlandse betaalkaarten van Nederlanders, waarmee in Nederland grote betalingen werden gedaan, onderzocht. De Belastingdienst is dus druk op zoek naar zwartspaarders en naast de fiscus zijn nu ook de FIOD en het Openbaar Ministerie bezig om zwartspaarders en ook adviseurs - zoals fiscalisten - aan te pakken, aldus NRC.

De inkeerregeling

Onder andere vanwege de toegenomen pakkans hebben veel wat zwartspaarders de afgelopen jaren het licht gezien en gebruikgemaakt van de inkeerregeling.

Die hield in dat zwartspaarders die zich alsnog meldden bij de fiscus een lagere boete hoefden te betalen of zelfs helemaal geen boete kregen opgelegd. Deze regeling werd in 2002 geïntroduceerd en leverde de schatkist tot 1 mei 2015 1,6 miljard euro op. 29.000 Nederlanders maakten er gebruik van en op 1 mei 2015 moest de aanslag van 5000 spijtoptanten nog verwerkt worden, schreven we vorig jaar.

Op 1 juli 2014 werd de inkeerregeling in die vorm afgeschaft en gingen spijtoptanten 30% over de ontdoken belasting betalen (bovenop de belastingschuld, natuurlijk). In 2015 werd die boete voor vrijwillige melders verdubbeld naar 60% en nu doet de Belastingdienst dat dus dunnetjes over. Als je een aangifte binnen twee jaar na het doen ervan vrijwillig verbetert, krijg je overigens geen boete.

Lees ook: Betaal je belastingschulden zo snel mogelijk (en betaal uiteindelijk minder)

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›