IEXGeld

Dossiers

Profiel

Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Lees dit dan even.

Heerlijk die lage maandlasten met een aflossingsvrije hypotheek, zul je misschien wel denken. Maar leun niet teveel achterover als je zo'n hypotheek hebt, waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Banken vandaag: denk na over het moment dat die aflossingsvrije hypotheek afloopt.

Want de kosten kunnen tegen die tijd fors oplopen, onder andere doordat er bij een nieuwe hypotheek wél moet worden afgelost.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je hypotheekrente bij een volgende hypotheek misschien niet meer kunt aftrekken, zegt Arthur Abbink, eigenaar van hypotheekadviesbureau Abbink Adviesgroep. De rente is namelijk maar maximaal dertig jaar aftrekbaar.

Lees ook: We zetten de hypotheekrente steeds vaker langer vast

Huiseigenaar in de problemen

"De bank kan aan het einde van de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek zeggen: moet je horen, het overgebleven bedrag moet afgelost worden. Laten we zeggen dat er nog 100.000 euro open staat. Dat hebben veel Nederlanders niet op de bank staan," vertelt Abbink.

"Dus dan moeten de mensen kiezen voor een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Dan worden de lasten hoger, want bij deze hypotheken moet worden afgelost. Als ze gewend zijn aan een maandelijks bedrag van 500 euro, kan het opeens bijvoorbeeld 700 euro worden."

Een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten kan nog wel, maar dat brengt hoge kosten met zich mee. Om daarvan gebruik te kunnen maken, moet er minstens 50% van de waarde van de woning worden afgelost, schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken.

In zo'n situatie kun je in de problemen komen. Helemaal als je net gepensioneerd bent en daarom maandelijks minder geld binnenkrijgt dan tijdens je werkzame bestaan, zegt Abbink. En kun je de benodigde hypotheek eigenlijk wel krijgen, op basis van je huidige inkomen?

Lees ook: Kun je je hypotheek nog betalen als de rente stijgt?

Op tijd maatregelen nemen

Het is zaak dat je nu alvast nadenkt over wat het aflopen van je aflossingsvrije hypotheek precies voor jou betekent en dat je vervolgens kijkt naar de opties. Begin daar op tijd mee. Het kan slim zijn een (hypotheek)adviseur om raad te vragen. Ga na hoe je bank met deze situaties omgaat.

Een optie volgens Abbink: loopt je aflossingsvrije hypotheek af, maar heb je nog een mooi spaarpotje? Overweeg dan om dat spaargeld aan te wenden om het hypotheekbedrag af te lossen. "De spaarrente die mensen bij de bank krijgen is erg laag. De hypotheekrente is ook laag, maar nog altijd een stuk hoger dan de spaarrente. Het is dus aantrekkelijker om je eigen geld in te zetten."

Heb je géén eigen spaarpotje (of heb je er wel een, maar heb je dat geld ergens anders voor nodig - dat hangt helemaal af van je eigen situatie), dan moet je een nieuwe hypotheek aangaan. Houd er in ieder geval rekening mee dat iedere aflossingsvrije hypotheek in principe moet worden afgelost na de looptijd - linksom of rechtsom.

Check ook: Je kunt kiezen uit drie hypotheken. Welke past bij jou?


Meer over dit onderwerp lezen? Misschien vind je deze tekst van columnist en hypotheekadviseur Jos Koets interessant.
Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›