IEXGeld

Dossiers

Profiel

Trouwen in gemeenschap van goederen gaat flink op de schop

Niet gevreesd: je kunt nog steeds trouwen in gemeenschap van goederen. Wel komt het er anders uit te zien. Nu is het nog zo dat alle bestaande én toekomstige bezittingen en schulden automatisch van jou en je geliefde zijn.

Lees ook: Trouwen onder huwelijkse voorwaarden?

Maar, schrijft de vereniging van gecertificeerd financieel planners, de FFP, in de nieuwe situatie is alleen het vermogen dat je tijdens het huwelijk opbouwt van jou en je partner. En ook alleen de schulden die tijdens het huwelijk zijn gemaakt tellen dan mee voor beiden. Dus de schulden die je aan het begin van het huwelijk hebt, tellen niet langer mee en blijven ook na een eventuele scheiding van jezelf.

Als jij in de nieuwe situatie een schenking krijgt, dan behoort deze niet toe aan je partner. Wil je dat de schenking aan jou ook van je wederhelft is dan kun je dit vastleggen in de huwelijkse voorwaarden.

De persoon die jou geld schenkt of degene die een erfenis nalaat aan jou kan wel een insluitingsclausule laten opnemen waarin staat dat het geldbedrag voor allebei de echtgenoten is. Maar als in de huwelijkse voorwaarden iets anders staat, dan heeft deze bepaling voorrang op de insluitingsclausule.

Check ook: Geregistreerd partnerschap vs. samenlevingscontract: vier verschillen

Wat gebeurt er bij een scheiding?

Wat is van jou als je onverhoopt toch gaat scheiden? In theorie is deze vraag makkelijk te beantwoorden: alles wat van jou was voor je ging trouwen plus het vermogen uit schenkingen en erfenissen. In de praktijk is dat wat moeilijker, zeker als het gaat om spullen, zoals een bank.

In de bestaande en de nieuwe situatie bestaat het zogenaamde bewijsvermoeden. Als jij of je partner niet kunnen bewijzen dat vermogen aan een van jullie toebehoort dan is het van jullie beiden.

Sommigen krijgen bij een echtscheiding een onaangename verrassing dat de ex-partner forse schulden heeft waar zij dan voor de helft voor opdraaien. Onder de nieuwe regels blijven die schulden van de persoon die ze al had voor het huwelijk.

Naast privévermogen blijft ook ondernemingsvermogen van als u onder de nieuwe regels gaat trouwen. Tijdens het huwelijk komen de winsten en verliezen wel voor rekening van beiden.

Huwelijkse voorwaarden

Wil je dit anders regelen? Dan kun je huwelijkse voorwaarden laten opstellen door de notaris. En als je al getrouwd bent onder gemeenschap van goederen, dan gelden gewoon de oude regels.

Check ook: Eigen bedrijf? Stel huwelijkse voorwaarden op!

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›