IEXGeld

Dossiers

Profiel

Doe je belastingaangifte vóór 1 april en voorkom dat je rente moet betalen

Nee, niet in paniek raken. Je hebt nog steeds tot eind april de tijd om je inkomstenbelastingen over 2015 in te vullen (dat kan van 1 maart tot en met 30 april 2016). Maar dat betekent niet dat het totaal niet uitmaakt wanneer binnen deze periode je het regelt.

Lees ook: Dossier Belastingaangifte 2016

Belastingrente betalen

Als je voor 1 april je aangifte doet, krijg je voor 1 juli bericht. Doe je de aangifte ná 1 april, dan kan het zijn dat je pas ná 1 juli bericht krijgt. En wie pas na 1 juli bericht krijgt, moet misschien belastingrente (4%) aan de Belastingdienst betalen.

Dat is te lezen op de website van de Belastingdienst en wordt bevestigd door medewerkers van de Belastingtelefoon. Belastingrente is een vergoeding aan de overheid voor gemiste rente. 

  • Je betaalt belastingrente als je ná 1 juli bericht krijgt en als uit dat bericht blijkt dat je geld moet betalen aan de Belastingdienst.

  • Je betaalt geen belastingrente als je je aangifte voor 1 april invult én de Belastingdienst geen correcties op je aangifte hoeft te doen.

Check ook: Je belastingaangifte regelen: vier tips

De termijn waarover belastingrente wordt berekend is het aantal dagen na 1 juli 2016 tot en met de datum waarop de aanslag is opgelegd plus zes weken. Het bedrag aan belastingrente kan hierdoor aardig oplopen.

Als je ondernemer bent en werkt met een gebroken boekjaar dan moet je aangifte doen binnen 3 maanden na afloop van het boekjaar. Meer over de berekening van de belastingrente (in verschillende situaties) lees je hier.

Lees ook: Hoe beter je het snapt, hoe leuker het is... Je belastingaangifte.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›