IEXGeld

Dossiers

Profiel

Heb je in 2015 een schenking ontvangen? Regel je belastingaangifte vóór 1 maart.

Van 1 maart tot en met 30 april kun je je aangifte inkomstenbelasting over 2015 regelen. Maar er zijn ook bedragen die je buiten die periode om moet aangeven.

Een schenking bijvoorbeeld. Heb je in 2015 een schenking ontvangen, dan moet je vóór 1 maart van dit jaar aangifte doen. Doe je dit niet (of te laat), dan kun je een flinke boete krijgen.

Lees ook: Checklist: hoeveel kan ik belastingvrij schenken?

Wel of geen jaarlijkse vrijstelling?

Je moet aangifte doen van schenkingen die niet binnen een jaarlijkse vrijstelling vallen. De jaarlijkse vrijstellingen zijn als volgt:

  • Een schenking van je ouder(s) van maximaal 5.277 euro (tarief over 2015). Let op: afzonderlijke schenkingen van je ouders moet je bij elkaar optellen (ook als ze gescheiden zijn). Het totaalbedrag wordt vervolgens als één schenking beschouwd.
  • Een schenking van iemand anders van maximaal 2.111 euro. Dit is de algemene vrijstelling.

Alle schenkingen die hierbuiten vallen moet je dus wel aangeven. Dus je moet óók aangifte doen als je gebruik hebt gemaakt van bijvoorbeeld een eenmalige vrijstelling.

Met nog één uitzondering. Als de schenker in het buitenland woont hoef je niks aan te geven, tenzij de schenker Nederlander is en nog geen tien jaar in het buitenland is, of een buitenlander is die in Nederland heeft gewoond en nog geen heel jaar uit Nederland weg is.

De aangifte regelen

Je kunt je aangifte regelen via het formulier aangifte schenkbelasting van de Belastingdienst (het kan zijn dat je dit formulier toegestuurd krijgt van de Belastingdienst. Zo niet, dan moet je het zelf downloaden).

Op het formulier geef je aan van wie je wat hebt gekregen. De Belastingdienst berekent wat er betaald moet worden en stuurt je een aanslag. Die moet je vervolgens binnen zes weken betalen (tenzij je om uitstel vraagt).

Natuurlijk kun je zelf voor die tijd alvast een berekening maken; dan weet je ongeveer wat je kunt verwachten. Gebruik dan deze rekentool.

Netto schenking? Meer belasting!

Als ontvanger ben je in principe verantwoordelijk voor het doen van de aangifte. De schenker hoeft alleen aangifte te doen als hij of zij het formulier aangifte schenkbelasting zelf (ook) heeft ontvangen. Jullie mogen de aangifte dan samen op één formulier doen.

Dit moet bijvoorbeeld als de schenker de belasting voor jou wil betalen. Er is dan sprake van een netto schenking - ook wel vrij van recht genoemd. De aanslag komt nog steeds op jouw naam te staan, maar de schenker betaalt.

Je moet er wel rekening mee houden dat er in dit geval méér belasting betaald moet worden. De Belastingdienst ziet het betalen van de belasting voor iemand anders namelijk ook weer als een schenking.

Lees ook: Let op: soms moet je erfbelasting betalen over een schenking

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›