IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nederlander tevreden over eigen buffer

Nederlanders voelen zich ten opzichte van andere Europeanen het meest comfortabel over de hoeveelheid spaargeld die ze hebben. Ruim twee op de vijf voelt zich comfortabel over hun huidige buffer.

Nederland wordt op de voet gevolgd door Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit onderzoek van ING onder 15.000 Europeanen in vijftien Europese landen. 

Voor Europa als geheel is er in 2016 ten opzichte van 2015 weinig veranderd. Gemiddeld voelen evenveel Europeanen zich prettig bij de omvang van hun spaarpot als vorig jaar. Tussen landen onderling is er echter wel het één en ander veranderd. Zo steeg het gevoel van tevredenheid over de spaarbuffer in Luxemburg het meest, terwijl de tevredenheid onder Turken en Polen juist het meest afnam. 

Geen spaargeld

Bijna twee op de vijf Europeanen zegt helemaal geen spaargeld te hebben. Dat is gelijk aan vorig jaar. In Nederland geeft 22% aan niet te beschikken over spaargeld, iets meer dan de 20% vorig jaar.

Lees ook: Te kleine buffer? Dit moet je doen.

Van de Europeanen mét spaargeld zegt de helft dat hun buffer neerkomt op maximaal tienduizend euro. Die grens werd niet voor niets gehanteerd in het onderzoek: het bedrag staat namelijk gelijk aan zo'n drie tot zes maanden nettoloon. Door personal finance-experts vaak geadviseerd als minimale buffer. 

Het aantal mensen dat beschikt over maximaal tienduizend euro is overigens ook in de rijkere landen hoog. Zo behoort in Duitsland 41% van de mensen met spaargeld tot deze groep. Niet heel verrassend is het dat de leeftijdsgroep tot 25 jaar het vaakst (in drie op de vier gevallen) aangeeft geen buffer te hebben van meer dan tienduizend euro.

Lees ook: De vijf slechtste redenen om geld te lenen

Schulden

Nederlanders zijn behalve het meest comfortabel met hun spaargeld ook het minst oncomfortabel met hun schulden; 15% geeft aan zich niet prettig te voelen bij de hoeveelheid schulden die hij of zij heeft. Voor heel Europa is dit gemiddeld 25%. Turkije (45%) en Polen (37%) zijn hierin uitschieters.

In Nederland scoren we daarmee het best van Europa als het gaat om financieel comfort. En dat terwijl het Nibud recent nog stelde dat de meeste mensen te weinig geld opzijzetten voor onverwachte uitgaven. Meer dan een derde van de mensen met spaargeld zou minder dan 2.500 euro beschikbaar hebben. 

In de ideale wereld zou je volgens het Nibud 10% van je netto inkomen opzij moeten zetten per maand. Weten of jij goed zit met je spaargeld? Doe hier de buffertest van het Nibud. 

Lees ook: Acht tekenen dat je te veel schulden hebt

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›