IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zes redenen om je testament te veranderen

Het is slim om je nalatenschap goed te regelen met een testament, ook als je nog niet op leeftijd bent. De fiscus kan er namelijk met je geld vandoor gaan of er kan ruzie ontstaan over je erfenis.

Ook als je het eenmaal vastgelegd hebt, wil dat niet zeggen dat je testament niet gewijzigd hoeft te worden. Zo is het waarschijnlijk dat je testament veranderd moet worden op belangrijke momenten in je leven. Kiplinger somt zes redenen op om je testament te veranderen.

1. Je gaat trouwen

Als je trouwt dan is de verdeling wettelijk vastgelegd. Je echtgenoot krijgt een deel en het andere deel gaat naar de kinderen. Maar bij een testament kun je deze wettelijke verdeling op een paar punten aanpassen.

Zo kun je bijvoorbeeld een uitsluitingsclausule opnemen waarmee je voorkomt dat als je kinderen ooit scheiden, zij je erfenis moeten delen met een ex-partner, schrijft Anotaris.nl. 

Lees ook: Eigen bedrijf? Stel huwelijkse voorwaarden op!

2. Je krijgt kinderen

Wie gaat er voor je kinderen zorgen als jij en je partner onverhoopt komen te overlijden? Dat kun je opnemen in een testament. Je kunt bijvoorbeeld ook iemand aanstellen in het testament die de erfenis beheert zolang je kinderen minderjarig zijn. 

3. Je wordt 50 jaar

Oudere Nederlanders hebben over het algemeen ook meer bezit. Plannen om zo min mogelijk belasting te betalen, is dan erg belangrijk.

Als je een testament hebt kun je erfbelasting besparen. Zo kun je via een bijzondere bepaling regelen dat bij het overlijden van de eerste ouder al veel van het vermogen op papier bij de kinderen terechtkomt. Zo betalen de kinderen niet twee keer belasting over hetzelfde vermogen.

4. Je gaat scheiden

De mensen die je dierbaar zijn veranderen natuurlijk. Een scheiding is een reden om je testament te veranderen. In een testament is vaak al een ontsnappingsclausule opgenomen waardoor je ex-partner geen erfgenaam is. 

Lees ook: Gebruik deze tien tips om je scheiding soepel te laten verlopen

5. Je trouwt opnieuw

Je wilt natuurlijk dat je nieuwe partner goed terechtkomt als jij komt te overlijden. Ook wil je er zeker van zijn dat je kinderen goed terechtkomen. Het niet wijzigen van het testament bij hertrouwen leidt vrijwel altijd tot touwtrekken tussen echte en vermeende erfgenamen, zegt Team Notarissen

Het is daarom van belang om het testament nu tegen het licht te houden en te kijken of alles nog naar wens is.

6. Je verhuist naar het buitenland

Als je naar bijvoorbeeld Italië verhuist dan kan je erfenis onder Italiaans recht vallen. Daarom moet je in je testament opnemen dat het testament onder Nederlands recht valt. Als je iemand trouwt met een andere nationaliteit kan het ook slim zijn dit op te nemen in je testament. 

Lees ook: Zo verklein je de kans dat je familie ruzie krijgt over de erfenis

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›