IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe productief ben jij tussen Kerst en Oud en Nieuw?

Veel mensen nemen de dagen rondom de feestdagen vrij, maar er zijn er ook genoeg die in de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw gewoon doorwerken. Volgens onderzoek van Robert Half, expert in finance- en accountancy-vacatures, is bijna 60% van de (onderzochte) werknemers met een kantoorbaan van plan om (een gedeelte) van de week te werken.

Maar zijn werknemers wel zo productief rondom de feestdagen?

Bijna 80% van de onderzoeksdeelnemers denkt in de week na Kerst (enigszins) productief te zijn. De rest kijkt vaak naar de klok. Vooral jongere werknemers zouden eerder de kantjes ervan af lopen. Deze houding zorgt ervoor dat de helft van de ondervraagden uit dit onderzoek bang is dat er gevoelige bedrijfsinformatie uitlekt rond de feestdagen. 

Hoewel een grote meerderheid van de onderzochte werknemers vindt voldoende productief te zijn in de week na Kerst, benadrukt Robert Half dat het geen kwaad kan om wat vrije dagen op te nemen. Werknemers keren dan in het nieuwe jaar terug met meer motivatie.

Zo verhoog je je productiviteit

Maar niet iedereen heeft de vrijheid om vrije dagen op te nemen. Hoe productief denk je dat jij bent op kantoor rond de feestdagen? Mocht je moeite hebben om werk af te krijgen, neem dan onderstaande tips ter harte om je productiviteit iets op te krikken.

Begin bijvoorbeeld met het opstellen van een kleiner to-do-lijstje. Richt je op de belangrijke taken en rond de moeilijkste opdrachten vroeg op de dag af. Dan ben je (hopelijk) nog op je scherpst. Werk ook niet aan verschillende opdrachten door elkaar, maar focus je steeds op een project per keer.

Vergeet ook niet om pauzes te nemen. Wandel een stukje: werknemers die minstens drie keer per week dertig minuten per dag bewegen, zijn 15% productiever dan werknemers die dat niet doen. Of pak iets te eten of te drinken. Vooral water is goed: uitdroging zorgt voor moeheid en gebrek aan focus. Water is essentieel voor je doorbloeding en helpt zuurstof en voedingsstoffen door je lichaam te pompen.

Geef je hoofd tussendoor wat rust, dan blijf je gedurende de dag productiever. De Pomodorotechniek kan bijvoorbeeld goed werken. Besluit welke taak je gaat doen, stel de kookwekker in op 25 minuten en werk aan die taak tot de wekker gaat. Neem dan een korte pauze. Herhaal dit vier keer en neem dan een langere pauze van bijvoorbeeld 15 minuten. 

Met een beetje doorzettingsvermogen en deze tips kun je al je achterstanden wegwerken en het nieuwe jaar gemotiveerd en met een schone lei beginnen.

Lees ook: Vakantieplannen voor de feestdagen?

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›