IEXGeld

Dossiers

Profiel

Acht tips voor het uitkiezen van een tandartsverzekering

Voor het nieuwe jaar moet je kiezen of je bij je huidige zorgverzekeraar blijft of gaat voor een andere verzekeraar die beter aansluit op jouw budget en wensen.

Veel Nederlanders nemen behalve de verplichte basisverzekering ook aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld voor de tandarts. Mocht je dat willen (dat moet je eerst uitzoeken), waar moet je dan op letten bij het uitkiezen ervan? Allesoverhetgebit.nl geeft acht tips.

Lees ook: Eerste hulp bij het uitkiezen van een zorgverzekering

1. Kijk goed

Er worden veel verschillende aanvullende tandartsverzekeringen aangeboden. Ze kennen onderling veel verschillen. Kijk daarom goed welke verzekering welke behandelingen vergoedt, tot welk bedrag per jaar en tot welk bedrag per (soort) behandeling.

2. Wat wordt er vergoed?

De ene verzekering vergoedt een bepaalde behandeling voor 100%, maar een andere vergoedt deze maar deels. Dat hoeft niet erg te zijn (daar past vaak een lagere premie bij) maar je moet het wel vooraf weten. Let dus goed op.

3. Dubbele administratiekosten?

De basisverzekering en aanvullende tandartsverzekering hoef je te niet af te sluiten bij dezelfde verzekeraar. Maar als je ze bij twee verschillende verzekeraars afsluit, moet je er wel rekening mee houden dat ze allebei administratiekosten en poliskosten in rekening kunnen brengen.

4. Bepaald jaarbedrag

De meeste verzekeringen vergoeden maar een bepaald bedrag per jaar aan mondzorg. Misschien wel 100% per behandeling, maar dan misschien maar tot een maximaal bedrag (bijvoorbeeld 250 euro). Houd daar rekening mee.

Lees ook: Je bent gek als je niet van zorgverzekeraar wisselt

5. Voorwaarden verbonden?

Zijn er voorwaarden verbonden aan het krijgen van bepaalde vergoedingen bij een verzekering? Kijk daar goed naar. Soms kun je pas na enkele jaren verzekerd te zijn vergoedingen voor bijvoorbeeld een beugel krijgen.

6. Praat met tandarts

Overleg met je tandarts welke behandelingen hij aan ziet komen voor jou in het komende jaar. Stem daar je tandartsverzekering op af.

7. Pak vorige facturen erbij

Hoeveel kostte het in voorgaande jaren om je gebit netjes bij te houden? Dat is vaak ook een goede indicatie van de kosten die je zult maken en dus voor de verzekering die je nodig hebt.

8. Welke klachten heb je?

Je kunt je tandartsverzekering ook aanpassen aan de klachten die je hebt in je mond. Heb je vaak last van gaatjes, kies dan een verzekering die daar een goede dekking voor biedt. Heb je last van je tandvlees, pas daar je verzekering dan op aan.

Lees ook: Je tandarts moet zich aan een maximaal tarief houden, maar doet hij dat wel?

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›