IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo vind je de vermogensbeheerder die het beste bij je past

Als je je geld door een vermogensbeheerder gaat laten beleggen, geef je nogal wat uit handen. Het is jouw geld - vaak gaat het om relatief hoge bedragen - en je wilt natuurlijk dat het goed terechtkomt.

Je moet daarom nauwkeurig zoeken naar de partij die dit het beste voor jou kan doen. Maar Nederland is zo'n 140 vermogensbeheerders rijk. Je kunt ze met elkaar vergelijken om een keuze te maken, maar waar moet je dan op letten? Drie aandachtspunten.

1. Noteer je eigen voorkeuren

Schrijf allereerst eens op wat je nou eigenlijk zoekt in een vermogensbeheerder. Wat vind jij belangrijk? Op basis van je voorkeuren kun je partijen wegstrepen of juist de voorkeur geven, want niet elke partij biedt alle mogelijkheden.

  • Is online (misschien zelfs collectief) beheer wat jou betreft voldoende, of wil je persoonlijk contact?

    Geef je misschien zelfs voorkeur aan maatwerk (in dat geval krijg je bijvoorbeeld geen standaard risicoprofiel met bijbehorende verdeling van beleggingen, maar een die speciaal op jou is toegespitst)?

  • Heb je een voorkeur voor bepaalde beleggingen? Fondsen bijvoorbeeld, of aandelen? Er zijn vermogensbeheerders die gespecialiseerd zijn in bepaalde producten.

  • Geef je de voorkeur aan een partij zonder eigen beleggingsproducten (onafhankelijkheid) of maakt dat je niet uit?

  • Vind je het belangrijk dat een partij al een tijdje speler op de markt is, of hecht je daar niet zoveel waarde aan?

2. Kijk kritisch naar rendementen

Kijk vervolgens eens naar de prestaties van verschillende aanbieders (per risicoprofiel). Hoewel behaalde rendementen nooit garanties bieden voor de toekomst, geven ze wel een indicatie van het succes van het beleggingsbeleid. Kijk eens hoe de ene partij heeft gepresteerd ten opzichte van concurrenten.

Let wel op: het hoogste rendement is niet altijd het beste. Houd rekening met de vuistregel dat voor een hoog rendement ook een hoog risico wordt genomen.

De standaard risicoprofielen die vermogensbeheerders hanteren worden niet bij iedere partij gelijk ingericht. Daardoor kan het zijn dat binnen het ene defensieve profiel, bijvoorbeeld, meer risico wordt genomen dan binnen het andere.

Dat kan verklaren waarom de ene vermogensbeheerder een (veel) hoger rendement heeft behaald bij eenzelfde profiel dan de ander. Het is belangrijk dat de mate van risico dat wordt genomen bij jouw doelstellingen past.

3. Verdiep je in de kosten

Niet alleen jij wil aan je beleggingen verdienen, de vermogensbeheerder wil dat ook. Ofwel: het is niet gratis. De kosten die je maakt bepalen voor een groot deel je uiteindelijke rendement, dus het is belangrijk om dat te onderzoeken. De ene partij brengt hogere kosten in rekening dan de andere.

Er zijn directe en indirecte kosten. Directe kosten kun je terugvinden in het kostenoverzicht van de vermogensbeheerder. Indirecte kosten zijn in de regel minder eenvoudig op te zoeken. Ze zitten vaak verstopt in beleggingsproducten.

Voorbeelden van directe kosten

  • Beheerfee: de vergoeding die je betaalt omdat je geld wordt beheerd.
  • Performance fee: de vergoeding die je betaalt bij het behalen van een bepaald rendement.
  • Transactiekosten: de kosten voor de aan- en verkoop van beleggingen (zoals aandelen).
  • Servicekosten/bewaarloon: kosten voor de bewaring en administratieve afhandeling van je beleggingen.
  • Periodieke kosten: terugkerende kosten, zoals abonnementskosten.

Voorbeelden van indirecte kosten

  • Lopende kosten: jaarlijkse kosten van een fonds of indextracker.
  • Transactiekosten: dit zijn niet de transactiekosten die je maakt als de vermogensbeheerder een fonds koopt, maar transactiekosten die binnen het fonds worden gemaakt door de fondsmanager.

Een vermogensbeheerder kiezen: hulp bij je keuze

Kortom: je moet inzicht krijgen in wat je zelf belangrijk vindt, in de rendementen die een vermogensbeheerder behaalt (en liefst ook in het risico dat daarvoor wordt genomen) én in de kosten die je betaalt voor alle diensten.

Je kunt verschillende partijen zoeken, uitpluizen wat ze te bieden hebben en ze dan naast elkaar leggen om een vergelijking te maken. Dat is, eerlijk is eerlijk, een flinke klus.

Maar je hoeft het niet alleen te doen: op beleggingsmatch.nl kun je op basis van jouw voorkeuren alle Nederlandse vermogensbeheerders met elkaar vergelijken. Jij vult in wat je wensen zijn, de website doet de rest. En dan kun je de partij kiezen die bij je past.


Vorig artikel Volgend artikel Overzicht

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›