IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kopen op een huizenveiling? Daar heb je stalen zenuwen voor nodig.

Onlangs was ik op een huizenveiling. Ik keek mijn ogen uit. Het gaat er vandaag de dag anders aan toe dan een paar jaar geleden. De zaal was maar voor een kwart gevuld. Dat wilde niet zeggen dat er minder geboden werd. Integendeel. Een groot deel van de kopers biedt mee via het internet.

Dat er zoveel animo is voor huizenveilingen, verbaast mij niets. Je kunt leuke winsten maken. Een beetje afhankelijk van de plaats en of je de woning wel of niet laat verbouwen, maar winsten van tussen de 10.000 en de 30.000 euro zijn geen uitzondering. Toch een leuk zakcentje.

Tijdens een veiling is de spanning tijdens het afmijnen soms te snijden. Dat is leuk, maar kan ook erg vervelende gevolgen hebben. Als je de zenuwen niet de baas blijft, kan het voorkomen dat je voor een veel te hoog bedrag ineens de baas bent van een huis. Het kan dan ook verstandig zijn om een professional, een makelaar bijvoorbeeld, te vragen de veiling voor je waar te nemen.

Huiseigenaar met één druk op de knop

Ook online bieden is niet zonder risico's. Een particuliere relatie van mij heeft onlangs op een veiling een huis gekocht. Daar heeft hij nog steeds spijt van. Tijdens het veilen maakt hij een foutje en drukte hij per ongeluk een toets op het toetsenbord in. De gevolgen waren groot. Hij kreeg het huis, maar betaalde 15.000 euro meer dan de maximale prijs die hij van tevoren voor zichzelf had vastgesteld.

Uiteraard heeft hij geprobeerd onder dit bod uit te komen. Zowel de bank als de notaris konden niets voor hem doen. Het systeem staat als een huis. Nu is het logisch dat je met één druk op de knop kunt bieden. Tijdens een veiling kan een milliseconde het verschil betekenen tussen een huis wel kopen of die woning aan je neus voorbij zien gaan. Tegelijkertijd zijn er dus voorbeelden van mensen die heel graag een extra optie hebben, om hun 'ongelukkige' bod terug te trekken.

Ik wil dan ook voorstellen om kopers, die dat willen, de mogelijkheid te geven in te stellen dat zij een bod altijd moeten bevestigen. Dat is weliswaar een extra handeling. Dat kost tijd en kan er voor zorgen dat je een huis misloopt. Maar mijn kennis was dan niet voor 15.000 euro de boot ingegaan.

Hoe dan ook blijven stalen zenuwen nodig. En dat is precies de charme van een huizenveiling.

Lees ook: Kopen op een huizenveiling: toegankelijker dan ooit, maar zeker niet zonde risico.

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›