IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je wilt verhuizen, maar je woning staat onder water. Wat nu?

In Nederland staan ongeveer een miljoen woningen onder water. Bij de huiseigenaren in kwestie is de hypotheekschuld hoger dan de waarde van de woning.

Zit je in zo'n situatie en ga je je huis verkopen, dan houd je een restschuld over. Niet fijn, zeker niet als je graag een andere woning wilt kopen - dat kan nog wel eens lastig worden.

Lees ook: Je wilt verhuizen, maar je huis staat onder water. Drie opties.

Financiering van restschuld via gemeente

Wel biedt een aantal banken biedt de mogelijkheid om de restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek (hier lees je er meer over).

En nu is er een nieuwe mogelijkheid. Via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) kunnen gemeenten of provincies huizenbezitters met een restschuld helpen bij het kopen van een nieuwe woning, door ze een restschuldlening te geven.

Lees ook: De rente over je restschuldlening is straks langer aftrekbaar.

Een tweede hypotheek

De eerste gemeente die dit via het SVn is gaan doen is Druten, schrijft Jeroen Wolfsen op vergelijkingssite MoneyWise. De lening wordt als een tweede hypotheek verstrekt (naast de eerste hypotheek voor de aankoop van de nieuwe woning).

De gemeente of provincie waarin de nieuwe woning staat stelt zelf voorwaarden vast waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen. Dat gaat dus buiten het SVn om. Wel zijn er algemene voorwaarden die voor iedere aanvrager hetzelfde zijn. Een greep:

  • De restschuld is ontstaan na 29 oktober 2012 en voor 31 december 2017.
  • De restschuldlening wordt verstrekt als tweede hypotheek, naast een eerste hypotheek voor de aankoop van de nieuwe woning.
  • Inkomen van aanvragers van 57 jaar of ouder wordt niet meegenomen in de krediettoets.
  • De lening wordt aangevraagd in de gemeente of provincie waarin de nieuwe woning staat.
  • De lening bedraagt minimaal 10.000 euro. Het maximum bedrag van de lening is afhankelijk van de regeling van de gemeente of provincie, de omvang van de fiscale restschuld en draagkracht van de eigenaar, maar bedraagt nooit meer dan 75.000 euro.
  • De looptijd is 15 jaar.
  • De rente wordt vastgesteld op het moment van offreren.
  • De restschuldlening moet op basis van maandannuïteiten worden afgelost in maandelijkse termijnen, steeds te voldoen per het einde van elke maand.

Wil je meer lezen over (de voorwaarden van) de restschuldlening, kijken of je ervoor in aanmerking komt en checken hoe je er een kunt aanvragen? Kijk dan hier, op de site van het SVn. Daar vind je alle informatie.

Lees ook: Zes tips om gedwongen verkoop van je huis te voorkomen

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›