IEXGeld

Dossiers

Profiel

Weet wat je koopt (en vier andere tips voor beginnende aandelenbeleggers)

Aandelen kopen. Het klinkt heel eenvoudig, maar hoe pak je het aan? Waar moet je op letten? Ik geef je vijf tips waarmee je aandelen kopen tot een succes kunt maken.

1. Lees over beleggen

Allereerst is basiskennis noodzakelijk. Wat is een aandeel? Welke methoden zijn er om aandelen te beoordelen? Het is belangrijk dat je je goed inleest. Dat kan bijvoorbeeld met deze boeken en websites:

  • The Intelligent Investor van Benjamin Graham. Volgens Warren Buffett, de meest succesvolle belegger ooit, is dit hét boek om te lezen als je succesvol wilt beleggen.

    Het boek laat zien dat je karakter en houding bepalend zijn voor het geld dat je verdient. Vooral je gedrag bij fluctuaties van de aandelenmarkt kan ervoor zorgen dat je veel verdient of juist verliest. Hier vind je een gratis pdf-versie van het boek.

  • Common Stocks and Uncommon Profits van Philip Fisher. Volgens Morningstar is hij een van de beste beleggers ooit. Fisher beschrijft onder andere een vijftien punten-model, aan de hand waarvan je de potentie van een aandeel kunt beoordelen. Hier vind je een korte samenvatting van het boek.

  • De website van Yahoo Finance is een van de meest uitgebreide websites met wereldwijde financieel nieuws en achtergrond- en koersinformatie van aandelen. Veel van de informatie kunt u gratis gebruiken.

    In Nederland zijn de bekendste websites voor beleggen IEX.nl en belegger.nl. Hier vind je meer informatie over voornamelijk Nederlandse aandelen en verschillende analyses van bekende Nederlandse beleggers.

Lees ook: Negen boeken die je volgens Warren Buffett moet lezen

2. Open een rekening bij de beste broker

Wanneer je er klaar voor bent om aandelen te kopen moet je een beleggingsrekening openen bij een broker. Er zijn in Nederland 26 partijen waar je dit kunt doen. Maar welke kies je?

Wil je de allerlaagste kosten? Of de meest uitgebreide handelsmogelijkheden? De beste broker is onder andere afhankelijk van je specifieke wensen, het aantal transacties dat je gaat doen en de beurzen waarop je wilt handelen. Je kunt eenvoudig alle brokers met elkaar vergelijken.

Lees ook: Zo vind je de broker die het beste bij je past

3. Ga eerst oefenen (en dat hoeft geen geld te kosten)

Ga niet meteen vol van start, maar oefen eerst. Dit kun je doen door fictief de aandelen te kopen waarin je graag wilt beleggen.

Dat kan bijvoorbeeld via het beursspel van IEX. Bovendien bieden sommige brokers een demo-account aan waarmee je realtime kunt leren beleggen. Ook kun je nog zelf fictief beleggen door aandelen te kiezen en een en ander vast te leggen op papier of in Excel. Houd dan de volgende data bij: de datum van je transacties, prijs van de aandelen, het aantal aandelen, je winst of verlies, brokerkosten en belasting op eventuele dividenden. Het kan ook erg handig zijn om de redenatie van je aan- en verkoopbeslissingen vast te leggen.

Houd je resultaten bij voor bijvoorbeeld een jaar of langer en vergelijk je ze met een relevante marktindex zoals de AEX, MSCI-world of S&P 500. Begin met echt geld te beleggen wanneer je je comfortabel voelt bij je handelsvaardigheden.

Lees ook: Beste belegger, zorg dat je deze fouten niet maakt

4. Weet wat je koopt

Beleg in producten en bedrijven die je begrijpt. Een wijze les van Warren Buffett is: After you think, then think again. Hij stelt dat wanneer het hem niet lukt om op een stuk papier verschillende redenen op te schrijven om het aandeel te kopen, hij het aandeel niet koopt.

Lees ook: Prijs en waarde zijn niet hetzelfde (en negen andere opvattingen van Buffett)

5. Zorg voor een goede buffer

Aandelen kopen is het meest verstandig als je een vaste baan hebt en over een spaarrekening beschikt waarmee je jezelf zes tot twaalf maanden in levensonderhoud kunt voorzien. Mocht je - bijvoorbeeld - onverhoopt je baan verliezen, dan heb je nog voldoende geld achter de hand en hoef je je aandelen niet te verkopen.

Lees ook: Succesvol beleggen in aandelen? Negen tips van Corné van Zeijl.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Dalende rentes zullen opkomende markten goed doen, is de verwachting. Lees verder ›