IEXGeld

Dossiers

Profiel

Erfenis op komst? Zo handel je 'm af.

Na het begraven of cremeren van een overledene moet de erfenis worden afgewikkeld. Dat geeft vaak problemen, omdat veel mensen niet bekend zijn met dit proces.

In het testament kan opgenomen zijn dat jij er verantwoordelijk voor bent, ofwel: jij bent de executeur. Hoe regel je dat allemaal? Erfrechtadvocaat Toon Kool van advocatenkantoor Kool Bloch Gavami Advocaten geeft tien tips.

Lees ook: Erf je schulden? Aanvaarden is niet verplicht!

1. Laat je informeren

Iemand die komt te overlijden kan jou als executeur benoemen in zijn of haar testament. Dit kan jij vervolgens aanvaarden of afwijzen.

Voordat je deze beslissing neemt moet je je goed laten informeren bij een notaris. Hij kan duidelijk maken wat je rechten en plichten zijn. Vraag hem een verklaring van executele zodat je zaken als executeur kunt regelen.

2. Kijk welke rechten je hebt

Er zijn drie soorten executeurs, vroeger aangeduid als executeurs met 1 ster, 2 sterren of 3 sterren. De eerste mag alleen de begrafenis regelen, de tweede mag de nalatenschap beheren en de derde mag ook de nalatenschap verdelen.

3. Communiceer goed

Het is wettelijk verplicht om de erfgenamen te informeren en met ze te overleggen. Communiceer bij voorkeur per e-mail met alle erfgenamen (dan kun je alle communicatie later weer terugvinden).

4. Controle over bankrekeningen

Zorg ervoor dat je controle krijgt over alle bankrekeningen van de overledene. Met de eerdergenoemde verklaring van executele en een overlijdensakte kun je een ervenrekening bij de bank regelen.

5. Maak boedelbeschrijving op

Een boedelbeschrijving is een overzicht van alle bezittingen en schulden. Je hoeft bijvoorbeeld niet op te schrijven dat de overledene twintig messen had, maar geef aan wat de waarde is van de inboedel.

Je moet hierbij wel zorgvuldig zijn. Laat de inboedel taxeren door een taxateur. Neem daarbij foto's van sieraden en de inhoud van de kluis en bewaar die inhoud goed.

6. Gebruik een belastingexpert

Maak met een belastingexpert de aangifte erfbelasting op. Let op, je kunt als executeur aansprakelijk zijn voor de erfbelasting.

7. Neem een beleggingsexpert in de hand

Als de overledene een aandelenportefeuille achterlaat, ga dan met een beleggingsexpert na of deze aandelen spoedig in waarde kunnen dalen en eventueel moeten worden verkocht.

Ga daarbij na of erfgenamen geïnteresseerd zijn in het kopen hiervan. Er kunnen ook andere zaken nagelaten worden die in waarde kunnen dalen. Win daarover informatie in van een expert.

Lees ook: Houd hier rekening mee als je een beleggingsportefeuille erft

8. Voldoe schulden

Ga na of er voor het voldoen van schulden zaken, zoals een huis, verkocht moeten worden. Overleg dit met de overige erfgenamen.

Je bent als executeur in bepaalde gevallen bevoegd om een woning te verkopen, maar in de praktijk zullen notarissen vaak niet meewerken zonder toestemming van alle erfgenamen.

9. Documenteer alles goed

De erfgenamen vragen mogelijk om een rekening en verantwoording van je. Daarom is het belangrijk dat je alles goed documenteert.

10. Problemen? Schakel een erfrechtadvocaat in

Mocht je ondanks al deze tips in conflict komen met andere erfgenamen, schakel dan een in het erfrecht gespecialiseerde advocaat in.

Lees ook: Doe niet te snel aangifte van de erfenis

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›