IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je belegt in een vastgoedfonds, maar de beheerder gaat failliet. Wat nu?

Stel dat je in een beleggingsfonds stapt dat belegt in vastgoed. Bijvoorbeeld in woningen, kantoren, winkels. Halverwege de looptijd van het fonds gaat de beheerder failliet. Geen goed teken. Betekent dit meteen het einde van het fonds? Ofwel: ben je je geld nu kwijt?

Om te zien wat het werkelijk betekent als een fondsbeheerder wegvalt, is het goed om te kijken welke taken een beheerder van een vastgoedfonds heeft. Hij is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het in stand houden van de huurstromen, dus hij int de huren en zorgt ervoor dat huurders de huur blijven betalen.

Maar hij moet de huurders ook tevreden houden. Hij moet zorgen dat het vastgoed goed wordt onderhouden. Doet de lift het niet? Dan moet daar wel direct een oplossing voor komen.

Lees ook: Stappenplan: een vastgoedfonds uitkiezen

Fondsbeheerder moet met een oplossing komen

Als er geen aanspreekpunt meer is in de vorm van een beheerder, dan wordt het probleem niet opgelost. Dat kan directe gevolgen hebben voor het beleggingsfonds. Worden huurders het zat, dan vertrekken ze uit het gebouw en loopt het fonds huurinkomsten mis.

Een geruststelling: zover hoeft het niet te komen. Het is wel zaak dat de failliete fondsbeheerder snel met een oplossing komt, door bijvoorbeeld een nieuwe beheerder aan te stellen of zelf een doorstart te maken. Het ligt er ook aan wat de exacte reden van het faillissement is.

In de crisistijd hebben vastgoedfondsen te kampen gehad met leegstand, waardoor inkomsten terugliepen. Als er dan bepaalde schuldeisers zijn - bijvoorbeeld een bank - dan kan een fondsaanbieder en daarmee een beheerder (vaak dezelfde partij) in de problemen komen.

Een faillissement van de beheerder hoeft trouwens niet te betekenen dat alle fondsen van de beheerder het slecht doen.

Lees ook: Beleggen in vastgoed kan aardig lonen. Hier moet je op letten.

Fondsvermogen veilig 

Bij een faillissement wordt er een curator benoemd die de crediteuren van de onderneming dient. Hij zal dus niet verantwoordelijk zijn voor het aanstellen van een nieuwe beheerder.

Het is in de wet vastgelegd dat het vermogen van de beheerder losstaat van het fondsvermogen. Dus schuldeisers zouden zich in principe niet mogen verhalen op het fondsvermogen. Dit geldt overigens ook voor beleggers die hun vermogen hebben ondergebracht bij een vermogensbeheerder.

Gaat een vermogensbeheerder failliet, dan kun je een andere beheerder inschakelen of de beleggingen zelf gaan beheren. Dit laatste gaat dan weer niet op voor een vastgoedfonds, omdat er expertise nodig is om vastgoed te beheren. 

Een faillissement van een beheerder kan financiële consequenties hebben voor een belegger. Er kunnen extra kosten ontstaan, zoals voor aanvraag van het faillissement en kosten van de curator. Mogelijk wordt er een beroep gedaan op de beleggers om deze lopende kosten op te vangen.

Lees ook: Het geheim van de rijken: niet al hun geld zit in hun huis.

Altijd alert blijven

In principe zal een faillissement van de beheerder dus niet het einde van een fonds betekenen. Maar het is wel zaak dat je als belegger alert blijft.

Zoekt de beheerder actief naar een snelle en effectieve oplossing, zodat het fonds gewoon verder kan lopen? Dan zullen de consequenties voor jou als belegger beperkt blijven.

Lees ook: Een AFM-vergunning is géén garantie voor een goede belegging

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›