IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zelf geen tijd, zin of kennis? Laat een expert voor je beleggen.

Je wilt graag gaan beleggen, maar je hebt daar eigenlijk geen verstand van. En misschien ook geen tijd en zin om je er mee bezig te houden.

Moet je het er dan maar bij laten zitten? Welnee. Misschien kan een vermogensbeheerder je uit de brand helpen.

Wat doet zo iemand en wat kun je er aan hebben?

Lees ook: Zelf beleggen of laten beleggen: wat past het beste bij jou?

Een risicoprofiel

Een vermogensbeheerder beheert je vermogen en belegt daar mee, voor jou. Je besteedt het beleggen uit aan iemand die er verstand van heeft en die weet hoe jij je doelen het beste kunt behalen.

Afhankelijk van je beleggingsdoel en de tijd die je hebt om dat te bereiken, stellen jullie een risicoprofiel op. Beleggen brengt risico met zich mee, maar hoeveel risico kun en wil jij specifiek lopen en wat is realistisch, met oog op het doel dat je wilt bereiken?

Je kunt voor een op jou toegespitst risicoprofiel kiezen, of voor een standaard variant gaan, zoals offensief, neutraal of defensief. De keuze voor een risicoprofiel is van invloed op je uiteindelijke rendement. In de regel geldt: hoe meer rendement je wilt behalen, hoe meer risico je moet lopen.

Inspelen op veranderingen

Op basis van je doel en risicoprofiel kiest de vermogensbeheerder de - in zijn ogen - beste beleggingen voor jouw portefeuille. De ene belegging is risicovoller dan de andere, daar zal hij rekening mee houden.

Maar daar houdt het niet op: hij zal ook inspelen op veranderingen in de markt, door bepaalde beleggingen weer van hand te doen of juist nieuwe aan je portefeuille toe te voegen, als hij denkt dat dat nodig is.

Ook zal hij, naarmate de tijd vordert, kijken of er iets aangepast moet worden in de verhouding van je beleggingen. Als je dichter bij je doel komt is het bijvoorbeeld slim om de risico's wat af te bouwen, om te voorkomen dat je vlak voor einddatum veel geld verliest.

Een vermogensbeheerder beheert je portefeuille dus volledig en houdt jouw wensen daar bij in het achterhoofd, dus je hebt er geen omkijken naar.

Wel zul je het natuurlijk moeten aangeven als je situatie of wens verandert, zodat daar op ingespeeld kan worden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld periodiek een gesprek hebben. Een goede vermogensbeheerder toetst regelmatig of je op koers ligt om je doel te halen.

Inleg vanaf duizend euro

Misschien vraag je je af of vermogensbeheer wel voor jou is weggelegd; vroeger kozen vooral mensen die al een behoorlijk kapitaal hadden opgebouwd ervoor. Veel beheerders boden namelijk pas advies en beheeropties aan vanaf een inleg van 100.000 euro.

Maar de afgelopen jaren zijn er veel (online) vermogensbeheerders opgedoken waaraan je je beleggingen voor een inleg vanaf 10.000 euro of zelfs 1.000 euro (ING) al kunt uitbesteden.

Vermogensbeheer kost geld

Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Laat je daar niet meteen door afschrikken: je betaalt om er op vooruit te gaan. Als je een vermogensbeheerder vindt die bij je past, betalen die kosten zich als het goed is terug.

Wel moet je je er goed in verdiepen, want iedere euro die je aan kosten betaalt is een euro minder belegd. Over het algemeen geldt vaak: hoe hoger het ingelegde vermogen, hoe lager de kosten die jij betaalt relatief gezien worden.

De totale kosten kunnen onderling erg verschillen. Houd rekening met een beheerfee, transactiekosten en een prestatievergoeding. Ga gemiddeld uit van circa 1% tot 3% aan kosten op je belegde vermogen. Let wel op: zaligmakend zijn lage kosten niet.

Soms krijg je voor hogere kosten ook meer terug, bijvoorbeeld in de vorm van persoonlijk contact in plaats van online contact. Daarnaast kan er meer advies op maat zijn, waardoor je geen algemeen risicoprofiel krijgt, maar een profiel dat beter aansluit op je wensen. Het is maar net wat je wilt.

Dit artikel is onderdeel van de gids Beginnen met beleggen.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›