IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gebruik kruidenplantjes in plaats van voorverpakte verse kruiden

Alle kleine beetjes helpen, daar draait In the pocket om. De rubriek met kleine - en soms wel héél kleine - bespaartips.


Gebruik je vaak verse kruiden in de keuken en koop je dan zo'n pakje met kruiden? Onverstandig. Zo'n pakje of zakje is namelijk veel duurder dan een plant en gaat bovendien minder lang mee.

Een zakje peterselie van 30 gram kost bij Albert Heijn in de aanbieding 1 euro. Als je dit binnen 2 à 3 dagen opmaakt, prima. Maar als je maar de helft nodig hebt en de rest pas een week later is de kans groot dat de peterselie al verlept en niet meer te gebruiken is.

Een peterselieplant kost bij Albert Heijn 1,69 euro. Wel iets duurder dan zo'n zakje, maar de plant groeit door als je 'm niet gebruikt en je kunt er zo dus maanden, misschien jaren peterselie van plukken. En zo'n plantje in de tuin of keuken, dat ziet er ook nog eens gezellig uit.

Nog goedkoper is het om zelf peterselieplanten te kweken. Voor minder dan 1 euro koop je al meer dan 1.500 peterseliezaadjes. Dit vergt overigens wel behoorlijk wat inspanning en geduld. Dus die optie laat ik hier buiten beschouwing.

Lees ook: Ga toch zelf snijden en schillen

Kruidenplantjes kopen: een rekenvoorbeeld

Je gebruikt bij het koken één keer per week een pakje verse kruiden en je drinkt twee keer per dag een kop verse muntthee, waarvoor je één keer in de twee dagen een zak munt koopt (1,79 euro voor 40 gram). Kosten per jaar: circa 52 euro voor de kruiden om te koken en ongeveer 327 euro voor de munt (182 zakjes van 1,79 euro).

Totaal ben je hier op jaarbasis dus 379 euro aan kwijt. Twee plantjes kosten 3,38 euro. Je bespaart zo 375,62 euro in een jaar. In the pocket! En daar kun je ook tussendoor ook nog wel een nieuw plantje voor kopen.

Lees ook: Gooi geen voedsel meer weg en bespaar tot 150 euro


Winnen: het boek Niets verspillen doe je zo!

De bespaartip hierboven komt uit het boek Niets verspillen doe je zo! van Stéphanie Araud-Laporte. Het boek staat vol praktische tips om je hoeveelheid afval te beperken, om duurzamer te leven en om zo geld te besparen. Handig!

En wat helemaal leuk is: we mogen een exemplaar weggeven. Het enige wat je hoeft te doen om kans te maken, is jouw eigen ultieme bespaartip te mailen naar iexgeld@iex.nl, o.v.v. Bespaartip. Meedoen kan tot 15 september. De winnende tip wordt geplaatst in In the pocket. Succes!

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›