IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze drie fiscale fouten worden bij een scheiding vaak gemaakt

We zitten nu in de tijd van het jaar waarin het aantal echtscheidingen piekt. Daarom sta ik graag even stil bij dit onderwerp: scheiden. Op fiscaal gebied zijn er een paar dingen die makkelijk verkeerd lopen. Gelukkig zijn die fouten ook makkelijk te voorkomen. Dit zijn er drie.

Lees ook: Stappenplan: scheiden, wat komt daar bij kijken?

Fout 1: Het echtscheidingsverzoek niet indienen

Jullie blijven fiscaal partners totdat het verzoek tot echtscheiding is ingediend én jullie niet meer samen op hetzelfde woonadres in staan ingeschreven.

Dien je geen verzoek tot echtscheiding in, dan moet je er rekening mee houden dat je toeslagrechten worden bepaald op basis van het gemeenschappelijke inkomen en vermogen.

Denk aan de inkomensafhankelijke combinatiekorting, het kindgebonden budget, de zorgtoeslag, de huurtoeslag en de kinderopvangtoeslag. Het is slim om wijzigingen door te geven aan de Belastingdienst, afdeling toeslagen.

Fout 2: Het woonadres niet wijzigen

Ook als je je woonadres niet wijzigt tijdens de echtscheiding, blijf je dus fiscaal partner. Dat heeft exact dezelfde gevolgen als te lang wachten met indienen van een verzoek tot scheiding.

Staat voor jullie vast dat jullie definitief uit elkaar gaan, zorg er dan voor dat het woonadres van de vertrokken partner in de basisregistratie persoonsgegevens wordt aangepast.

Lees ook: Dit zijn de fiscale gevolgen van een scheiding

Fout 3: Slechte afspraken over de hypotheekrente

Blijft je ex-partner achter in de voormalige echtelijke woning? Na de scheiding kun je je eigen hypotheekrente nog twee jaar aftrekken. Betaalt één van beiden alle rente, dan moet je daarover afspraken maken. Veel mensen gaan ervan uit dat de hypotheekrente aftrekbaar is, ook als één van beiden alle rente betaalt. Maar dat is niet zo. Het zit als volgt:

Zijn jullie geen fiscaal partners meer? En betaal je de rente voor je ex-partner die in de woning is achtergebleven? Dan is die rente niet aftrekbaar. In het jaar waarin jullie het fiscaal partnerschap verbreken, kunnen jullie er nog voor kiezen de hypotheekrente onderling fiscaal zo gunstig mogelijk te verdelen.

Daarna moeten jullie afspraken hebben gemaakt. Bijvoorbeeld dat je ex-partner je vergoedt voor de voorgeschoten rente. Dan heeft je ex-partner de renteaftrek. Of je regelt dat jij de rente betaalt als een vorm van partneralimentatie. Dan heb je aftrek in de vorm van partneralimentatie, maar die is dan wel belast bij je ex-partner. Andere oplossingen zijn ook mogelijk.

Lees ook: De scheiding en jullie woning: twee dingen om op te letten

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›