IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ik wil gaan beleggen. Wat is het beste instapmoment?

In de rubriek Durf te vragen beantwoorden we jouw vragen over geldzaken. Wil je iets weten, zit je met een lastige kwestie? Schroom niet en mail 't naar iexgeld@iex.nl. En wie weet kom je het antwoord op jouw vraag binnenkort op de site tegen.

Hieronder beantwoordt Bart Spronk, IEXGeld-columnist en oprichter van vergelijkingssite Beleggingsmatch, een aan hem voorgelegde vraag over beginnen met beleggen.


Ik krijg bij mijn bank nog geen procent spaarrente en wil daarom gaan beleggen. Ik denk dat dat mij meer oplevert. Maar ik weet niet wanneer ik daar het beste mee kan beginnen. Wat is het beste instapmoment, wat is slim om te doen?

Een begrijpelijke vraag. Vooral als de beurzen erg beweeglijk zijn en er veel onrust in de markt is, houden mensen zich hier mee bezig.

Maar om er antwoord op te kunnen geven moeten we eigenlijk voorspellen wat er op de beurs gaat gebeuren. In de praktijk is gebleken dat dit vrijwel onmogelijk is, óók voor professionele vermogensbeheerders.

Lees ook: Omlaag, omhoog of zijwaarts - is de beurs te voorspellen?

Tijd is belangrijker dan de timing

Hét beste instapmoment is dus niet te geven. Maar eigenlijk is iets anders ook belangrijker dan timing: tijd. Een lange adem (tijd) levert vaak meer rendement op dan wanneer je je doorlopend afvraagt wat het beste moment is om in of uit te stappen (timing).

Als je al je geld in één keer belegt, dan weet je niet of dat het beste moment is. Dalen de koersen en zou je willen bijkopen, dan heb je de financiële ruimte niet meer om te profiteren van die lagere koersen.

Wat helpt is het gespreid aankopen van beleggingen in plaats van in één keer in te stappen. Het geeft de rust dat je niet op het verkeerde moment instapt en het benauwd krijgt als de koers ineens omlaag gaat.

Check ook: Het enige moeilijke aan beleggen is om het zo simpel mogelijk te houden

Middelen: spreid je instapmoment

Stel je hebt 100.000 euro te besteden. In plaats van dit in één keer te beleggen, kun je ervoor kiezen het te verdelen over een aantal momenten gedurende één of meer jaren. Je spreidt dan je instapmomenten, door bijvoorbeeld vijf keer 20.000 euro te beleggen op een vooraf bepaald moment.

Een andere mogelijkheid is periodiek beleggen met een vast bedrag. Zo koop je aandelen als de beurskoersen duur én goedkoop staan en druk je de gemiddelde aankoopprijs van je beleggingen. Bij een lagere prijs koop je automatisch meer stukken dan wanneer de prijs hoger noteert. Een rekenvoorbeeld:

  Inleg Koers aandeel Aantal aandelen
Maand 1 300 euro 20 euro 15
Maand 2 300 euro 12,50 24
Maand 3 300 euro 15 euro 20
Totaal kwartaal 900 euro Gemiddelde aankoopprijs 15,25 euro 59

Lees ook: Dus je wilt beleggen, maar je hebt geen startkapitaal? Ga toch middelen!

Inleg en rendement groeien gestaag

Als je op die manier belegt - het wordt ook wel middelen genoemd - hoef je je niet te bekommeren om het juiste instapmoment. Het is vooral handig als je je geld niet meteen nodig hebt. Want om je vermogen te laten groeien heb je vooral voldoende tijd nodig.

Je totale inleg groeit gestaag, net als je rendement. Welk bedrag je maandelijks inlegt hangt uiteraard af van wat je zelf kunt missen, maar je moet ook rekening houden met de periode die je (nodig) hebt om je einddoel te bereiken. Aan de slag? Maak een goed (langetermijn)plan en zoek uit bij welke partij je dit plan dan het beste kunt uitvoeren.

Aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›