IEXGeld

Dossiers

Profiel

Doe je aan crowdfunding? Check dan eerst deze belastingregels

De populariteit van crowdfunding groeit met de dag. Zou het zijn omdat het spannender en persoonlijker is dan anoniem sparen en beleggen? Misschien. Het kan natuurlijk ook gewoon voor het rendement zijn - of dat nu financieel is of in natura. 

Keuze genoeg in ieder geval, er zijn nogal wat vormen van crowdfunding: 

  • Donaties (geen tegenprestatie, enkel voor het sociale gevoel)
  • Sponsoring (kleine tegenprestatie, bijvoorbeeld in de vorm van een exemplaar van een cd of film of naamsvermelding)
  • Pre-sales (voorverkoopcampagne waardoor het product in productie kan, financieel rendement ligt in korting op het product)
  • Aandelen
  • Leningen, soms inwisselbaar voor aandelen

En zonder nu meteen je enthousiasme te willen smoren, maar bij die verschillende keuzes horen ook verschillende manieren van belasting betalen over je investering. Welke crowdfunding-investeringen zijn fiscaal het meest aantrekkelijk?  

Lees ook: Zo werkt crowdfunding (en hier moet je op letten om niet de mist in te gaan)

Crowdfunding via donaties

Crowdfundingdonaties zijn over het algemeen niet fiscaal aftrekbaar. Alleen wanneer achter het project een zogenoemde Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) zit, kun je in sommige gevallen gebruikmaken van belastingvoordelen. Via het zoekprogramma van de Belastingdienst kun je controleren of bepaalde instellingen onder het ANBI-regime vallen.

Het crowdfundingplatform ADHDFUND staat bijvoorbeeld officieel geregistreerd als een ANBI-instelling, niet als enige overigens. Hierover is wat onduidelijkheid gekomen na een revisie van het ANBI-beleid. Door de Belastingdienst wordt onderzocht of voor crowdfundingplatforms nu een apart ANBI-beleid nodig is.

Check ook: hoeveel kan ik belastingvrij schenken?

Als je doneert, kun je ook te maken krijgen met schenkbelasting, als je donatie hoger is dan 2.111 euro (cijfer 2015). Houd daar dus rekening mee.

Lees ook: Zo wordt schenken aan goede doelen goedkoper

Pre-sales-crowdfunding

Als je in een crowdfundingproject stapt, verwacht je in principe dat het project succesvol wordt afgerond door de ondernemer. Bij pre-sales verwacht je dus dat je daadwerkelijk het product krijgt, als deze door de ondernemer is geproduceerd.

“Wij vinden het dan verdedigbaar dat door de betaling het box 3-vermogen is verminderd,” schrijft nieuwssite Eufin. “Afhankelijk van het soort product ligt het voor de hand om dat product dan in box 3 op te nemen tenzij hierop een vrijstelling voor box 3 van toepassing is.”

Crowdfunding via een lening

Als je als particuliere crowdfunder een lening verstrekt aan een ondernemer, dan moet je dat bedrag in box 3 opgeven bij de aangifte van je inkomstenbelasting. Eigenlijk doe je dan hetzelfde als wanneer je het saldo van je bankrekening invult bij je belastingaangifte.

Dus vul in wat het saldo van je lening is per 1 januari van het jaar waarover je de belastingopgave doet. De rente hoef je niet op te geven, alleen als die op je bankrekening wordt gestort. Let er wel op dat je over je lening jaarlijks 1,2% vermogensrendementsheffing (inkomstenbelasting) moet betalen.

Helaas kun je een verlies op je investering niet aftrekken.

Crowdfunding via aandelen

Bij aandelen geldt dat je als crowdfunder een aanmerkelijk belang hebt als je 5% of meer van het door de ondernemer opgehaalde kapitaal vertegenwoordigt. Aandelen vallen dan in box 2 en dividend of verkoopwinsten zijn belast met 25% inkomstenbelasting. Dat is niet altijd gunstig dus.

Door adviseurs wordt dan ook aangeraden om de aandelen niet zelf te kopen, maar om deze via een eigen holding BV aan te schaffen. Er geldt dan een deelnemingsvrijstelling, die onder voorwaarden winsten op de aandelen onbelast laat.

Investeer je minder dan 5% van het opgehaalde bedrag, dan vallen de aandelen in box 3. Belasting over dividend en winst (bij verkoop van je aandelen) hoef je niet te betalen. Wel moet je net als bij een crowdfundinglening ieder jaar 1,2% vermogensrendementsheffing betalen over de waarde van je aandelen.

Een verlies is niet aftrekbaar. “Als de investering later in waarde daalt kun je in box 3 geen belasting over eerdere jaren terugkrijgen,” aldus Eufin. “Het kan dus zijn dat je belasting betaalt over een belegging die uiteindelijk niets oplevert.”

Lees ook: Vier tips bij het doen van je eerste crowdfundinvestering

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›