IEXGeld

Dossiers

Profiel

Als zzp'er personeel aannemen? Dat kan!

Als zzp'er personeel aannemen? Het klinkt misschien wel een beetje raar. Zzp'ers hebben er toch juist bewust voor gekozen om als zelfstandige zonder personeel aan de slag te gaan?

Maar het kan en het is niet eens zo gek om het te overwegen. Als je wilt groeien is het slim om meer kennis in huis te halen, die een toegevoegde waarde biedt aan de ontwikkeling van je producten- of dienstenpakket.

Voor zzp'ers met een eenmanszaak zijn er verschillende mogelijkheden om mensen in dienst te nemen. Je blijft dan gewoon zelfstandig ondernemer; de term eenmanszaak geeft enkel aan dat het bedrijf financieel en juridisch door één persoon wordt geleid. Jouw positie verandert dus niet als je personeel in dienst neemt.

Check ook: Stappenplan: zzp'er worden

Veel kosten

Er zijn wel veel zaken om op te letten. Dat zijn vooral kosten. D66 wil zzp'ers stimuleren personeel aan te nemen - de partij stelt voor de werkgeverspremie voor het eerste personeelslid vrij te gaan stellen - maar Stichting ZZP Nederland laat weten dat er ook dan nog steeds veel (financiële) drempels zullen zijn.

Denk aan de financiering van arbeidsrisico's. Is je werknemer ziek, dan moet je hem minimaal twee jaar doorbetalen, ook als dat komt door een oorzaak die buiten het werk ligt. Wanneer je dit niet meer kunt betalen ben je als privépersoon verantwoordelijk voor de loondoorbetaling.

Daarnaast moet je loonheffingen betalen, premies voor werknemersverzekeringen (ZW, WW, WAO) afdragen en krijg je te maken met bijkomende kosten voor vakantiegeld, reiskosten, een eventuele dertiende maand en pensioen. MKB Servicedesk heeft alle kosten en overige aandachtspunten op een rijtje gezet.

Nieuwe wetgeving

Ook kan een ontslag kosten met zich meebrengen. Door de invoering van de Wet werk en zekerheid verandert er per 1 juli veel in het arbeidsrecht. Het ontslagrecht wordt bijvoorbeeld eenvoudiger, sneller, eerlijker en minder kostbaar voor werkgevers.

Hoewel de ontslagvergoeding dan in zijn huidige vorm verdwijnt, moet je onder bepaalde voorwaarden nog steeds een bedrag aan je werknemer betalen als je hem ontslaat. Dat is de transitievergoeding, bedoeld als compensatie voor ontslag. Diekan worden gebruikt om de stap naar een andere baan makkelijker te maken.

Hoeveel dat je gaat kosten? Ga uit van een 1/3 maandsalaris per dienstjaar en 1/2 maandsalaris per dienstjaar dat de werkgever langer dan 10 jaar in dienst is geweest.

Lees ook: Zo ziet de ontslagvergoeding er vanaf juli 2015 uit

Tijdelijk iemand nodig

Heb je slechts tijdelijk iemand nodig, in plaats van vast personeel, dan kun je zelf een zzp'er in huren. Met bovenstaande kosten heb je dan weinig te maken, maar er zijn wel aandachtspunten te noemen. Vraag om een Verklaring Arbeidsrelatie en zorg dat je facturen op tijd en netjes afhandelt. Op deze website vind je een checklist van de belangrijkste punten die spelen bij het inhuren van een zzp'er.

Als je alleen iemand nodig hebt als er werk is, dan kan een uitzendkracht de oplossing zijn. De werving, selectie en administratie neemt een uitzendbureau je uit handen, maar daar betaal je wel een prijs voor. Je bent wel minder tijd kwijt aan het zoeken naar een ideale kandidaat, waardoor je meer tijd overhoudt voor je bedrijf. Een payroller kan ook tot de opties behoren.

De positie van deze werknemers verandert door de Wet werk en zekerheid. Het verschil tussen hun positie en die van werknemers met een vast contract wordt kleiner, wat bijvoorbeeld betekent dat zij sneller moeten doorstromen naar een vaste baan. Op de website van de Rijksoverheid vind je hier meer informatie over.

Lees ook: Dit is waarom uitbetaling via payroll niet altijd de beste optie is

Als zzp'er kun je dus best personeel aannemen, maar let dan wel op bijkomende kosten en reken uit of de extra werkkracht zich terugverdient.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›