IEXGeld

Dossiers

Profiel

Belegger, dit is het moment om te oefenen

Een reddingsoefening kun je het beste in een rustige zee doen. Je wordt niet afgeleid door golven of de angsten die je voelt wanneer je in paniek bent en in een echte noodsituatie verkeert.

En nu de financiële markten relatief rustig zijn is dit misschien wel hét moment voor jou als belegger om te oefenen. Laten we gelijk beginnen!

10% naar beneden

Neem een blanco papier en twee markeerstiften. Een zwarte en een rode. Schrijf 250.000 euro in het zwart in de linker bovenhoek. Dan schrijf je 225.000 euro rechts beneden in de hoek. Gebruik de rode stift en trek een lijn van links naar rechts - deze lijn illustreert een daling van de markt van 10%. Hoe voel je je nu?

Misschien wat ongemakkelijk. Maar je weet dat dit kan gebeuren. Je hebt vast al eens wat gelezen over marktcorrecties. De afgelopen 70 jaar is dit 27 keer voorgekomen, het is dus niet ongebruikelijk. Zo'n dip is natuurlijk het moment waarop je aandelen koopt.

Lees ook: Beleggen zonder startkapitaal? Ga middelen.

Een groter verlies

Voor de tweede oefening neem je een nieuw blanco vel papier. Schrijf opnieuw 250.000 euro linksboven. En nu 200.000 in de rechterhoek beneden. Nu teken je een wat dikkere rode pijl. We hebben het nu over een verlies van 20%.

Nu wordt het allemaal wat serieuzer. Maar je voelt je nog steeds oké? Je bijt op je tanden. En je denkt er aan om aandelen te kopen, want net als veel beleggers geloof je Warren Buffett als hij zegt dat je juist gretig moet zijn als anderen vol van angst en paniek hun aandelen verkopen.

Lees ook: Schakel je emoties uit. Dat levert mogelijk meer rendement op.

De grootste uitdaging

De derde oefening is misschien wel de grootste uitdaging. We focussen nu op de of meer. Denk eens aan een scenario waarbij de aandelenindex gemiddeld meer dan 50% zakt - iets wat na 2007 gebeurde. Schrijf dit eens op een derde velletje. Van 250.000 euro naar 125.000 euro. Wat zou je dan doen?

Veel mensen springen zo'n moment van het schip, in plaats van in de reddingsboot. De geschiedenis laat ons zien dat markten herstelden, na die periode van 2007 tot drie jaar later. Maar op dat ene moment hielden beleggers het niet langer vol, dus verkochten ze alle aandelen. Ze namen al het verlies, terwijl betere tijden weer kwamen.

Check ook: Er is geen grotere stoorzender voor beleggers dan de beurs

Het kan opnieuw gebeuren

Misschien lijkt deze oefening wat academisch of stilistisch en misschien zelfs wat simpel. Waarom moeten we nadenken over wat markten misschien gaan doen?

Ik voorspel geen correctie en ik zeg niet dat we midden in een bubbel zitten. Maar sinds 1945 hebben we gemiddeld om de paar jaar een correctie. En nu is het al ruim 43 maanden geleden dat we een correctie van 10% of meer hebben gezien.

Zelfs als we zeker zijn dat we tijdens de volgende dip - groot of klein - kopen in plaats van verkopen, is deze oefening helemaal niet zo gek. De correctie kan misschien 10% zijn, maar ook wel 40%. Mijn punt is dat we het gewoon niet weten.

Lees ook: Weer kun je voorspellen, koersen niet

Blijf altijd serieus

En denk bij deze oefening niet zoals veel mensen een brandoefening op het werk doen, waarbij alleen de helft het gebouw verlaat en de rest gewoon blijft zitten.

Blijf altijd serieus, het gaat over je geld en je beleggingen. Hoe zou jij reageren als de oefening toch realiteit wordt? Zou jij kopen als iedereen volledig in paniek is? Het is nú het moment om te oefenen en te kijken of je het schip wel of niet verlaat.

Lees ook: Laat je beleggingen niet beïnvloeden door ruis


Het nieuwste boek van Carl Richards met 20% korting!

Onlangs verschenen in de Verenigde Staten: The One Page Financial Plan, het nieuwste boek van Carl Richards.

Op 30 juni verschijnt dit boek onder de titel Eenvoudig en slim omgaan met je geld in Nederland. Als IEXGeld-lezer kun je het nu alvast bestellen met 20% korting. Gebruik dan kortingscode IEXGELD.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›