IEXGeld

Dossiers

Profiel

Sparen om je financiële doel te behalen? Mwah, niet de beste manier.

Lees dit fragment uit een persbericht van NN investment partners even:

Wanneer het gaat om vermogensopbouw blijft een meerderheid van de Nederlanders nog steeds bij de oude en bekende methode: sparen.

Ondanks de lage rentes wordt sparen nog steeds gezien als het handigste middel om financiële doelen te behalen. Opvallend is dat men naast sparen ook nog steeds hoopt op dat ene wonder: het winnen van de loterij.

Nee, dit kan niet waar zijn

Eind vorige week besprak collega Arend Jan Kamp het bericht al even op IEX.nl (immens teleurgesteld: "Dit kan niet waar zijn!"). En we gaan er hier op IEXGeld graag nog even over door.

Wie zich tot de genoemde manieren om vermogen op te bouwen en (dus) om financiële doelen te behalen beperkt, doet zichzelf - en eigenlijk ook zijn geld - namelijk tekort.

Wachten op de loterij?

Hoe dat zit? Eerst even over die loterij. Volgens het onderzoek van NN investment partners ziet 15% van de Nederlanders dat als manier om financiële doelen te behalen.

Dat is - en dat kun je toch eigenlijk ook wel nagaan - onverstandig van die mensen. Je moet een goed pensioen of de studie van je kinderen nooit laten afhangen van de kans dat je de jackpot wint, want die is zo ontzettend klein.

De kans dat je niks wint is veel groter en ondertussen kost het juist alleen maar geld. Leuk om eens met zoiets mee te doen als je daar plezier van hebt, maar vestig je hoop er niet op.

Lees ook: De jackpot is (niet) gevallen

Spaargeld als buffer

Dan sparen. Natuurlijk is het niet raar om spaargeld achter de hand te hebben op een rekening waar je eenvoudig bij kunt. Juist slim!

Er kan ieder moment iets gebeuren waarvoor je direct geld nodig hebt (kapotte koelkast, auto met kuren) en dan is het fijn om een buffer te hebben.

Maar als je serieus vermogen wilt opbouwen voor een doel in de toekomst, dan is de spaarrekening niet de beste bestemming voor je geld. Dat heeft met bijvoorbeeld de lage spaarrente te maken (hier lees je er alles over).

Check ook: Geld verdienen met sparen: vergeet het maar.

Het beste idee: ga beleggen

Okido, maar wat moet je dan wél doen? Het beste idee: ga beleggen. Dit fragmentje, uit een eerder IEXGeld-stuk, maakt het nut ervan goed duidelijk:

Beleggen levert uiteindelijk veel meer op dan sparen. In de periode 1900-2012 leverde een Nederlandse spaarrekening 3,6% per jaar op (bij een inflatie van 3%). Aandelen leverden een rendement op van 7,9% over dezelfde periode.

Natuurlijk brengt beleggen een bepaald risico met zich mee, maar niet beleggen doet dat nog meer.

Er is wel voorwerk nodig

Dus, de beurs op? Topidee, maar dan moet je nog wel even flink wat voorwerk doen. De ins en outs van beleggen leer je niet op een zondagmiddag en het kan ook maar zo zijn dat je de hulp van een expert nodig zult hebben.

Maar als je eenmaal weet wat je doet en bent begonnen, dan is het eigenlijk net zo eenvoudig als maandelijks iets naar je spaarrekening overboeken - met het grote verschil dat je op de beurs meer rendement kunt verwachten.

Check ook: Dus je wilt beleggen, maar je hebt geen startkapitaal? Ga toch middelen!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›