IEXGeld

Dossiers

Profiel

Slim besparen met een energielening

Sinds vorig jaar kun je als huiseigenaar de Energiebespaarlening afsluiten. Hiermee kun je slim investeren in energiebesparende maatregelen.

Slim, omdat deze lening een lage rente biedt, hij op ieder gewenst moment boetevrij afgelost kan worden en in bepaalde gevallen ook nog eens fiscaal aftrekbaar is.

Het mes snijdt daarbij aan twee kanten, omdat de energierekening lager uitpakt én de woning een beter energielabel krijgt en dus in waarde stijgt.

Lees ook: Ga je je huis verkopen? Regel een energielabel.

De lening komt voort uit het Nationaal Energiebespaarfonds. In totaal heeft dit fonds 300 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarvan 75 miljoen afkomstig is van het Rijk.

Het fonds moest indirect ook de bouwsector en de installatiebranche stimuleren. Bijkomende stimulans is daarbij het lage BTW-tarief voor de bouw, dat nog tot juli van dit jaar geldt.

Check ook: Je geldzaken in 2015: hier moet je op letten.

Energiebespaarlening: de voorwaarden

Niet iedereen komt in aanmerking voor de bespaarlening; er geldt een aantal voorwaarden. Je dient eigenaar én bewoner te zijn van een bestaande woning, appartement of woonboot. Je kunt maximaal een bedrag tussen de 2500 en 25.000 euro lenen. De lening wordt volgens de normen van Nationale Hypotheek Garantie getoetst, maar dan zonder taxatierapport.

Je hoeft er niet voor naar de notaris, want de lening wordt onderhands verstrekt. Wel betaal je 2% afsluitkosten. Voor kleine bedragen is de looptijd zeven jaar, met een vaste rente van 2,6%, voor grotere bedragen tien of of vijftien jaar, met rentepercentages van respectievelijk 2,9% en 3,3%. De lening moet annuïtair worden afgelost.

Je ontvangt het geleende bedrag in een bouwkrediet en je moet de werkzaamheden - zoals het plaatsen van zonnepanelen, het aanbrengen van isolatie, het installeren van een hoogrendementsketel en het aanbrengen van hoogrendementsbeglazing - door een installateur of een aannemer laten uitvoeren. Hier vind je een volledige lijst van mogelijke aanpassingen.

Lees ook: Stappenplan: zo krijg je zonnepanelen-btw weer terug

De besparing: een rekenvoorbeeld

Misschien vraag je je af of en in hoeverre de besparing opweegt tegen de kosten.

Dat is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie en het soort maatregelen dat je wilt treffen. Maar doordat de rente van de lening laag is, zullen de woonlasten op korte termijn waarschijnlijk niet stijgen. En na het aflossen van de lening zullen de woonlasten structureel dalen.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland neemt een huishouden van een echtpaar met twee kinderen als voorbeeld.

De hypotheek bedraagt 175.000 euro, het energieverbruik is 3404 euro per jaar. In energiebesparende maatregelen investeren zij 7350 euro. Maandelijks kost de lening de komende tien jaar 74,77 euro.

De gemiddelde energiebesparing na het realiseren van de besparingen -spouwmuurisolatie, HR++ glas, HR-combiketel- is 84 euro per maand. De terugverdientijd op basis van de bruto lasten is dan circa negen jaar.

Uiteraard blijft het zo dat lenen geld kost, maar dit initiatief is wat mij betreft zeker de aandacht waard. Het kan een mooie uitkomst zijn als je je huis graag energiezuiniger wilt maken.

Check ook: Efficiënt koelen en vriezen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›