IEXGeld

Dossiers

Profiel

Binnenkort kun je je verkeersboete gespreid betalen

Wie op de weg wel eens een overtreding heeft gemaakt én is gesnapt, kan er vast over meepraten: een verkeersboete tikt soms aardig aan.

Rijd je op de snelweg vijftien kilometer per uur te hard, dan kun je - als je geflitst wordt - een boete van 112 euro verwachten.

En scheur je langs wegwerkzaamheden, dan is de boete nog hoger: ga dan bij vijftien kilometer per uur te hard gerust uit van 147 euro. Een compleet overzicht van de hoogtes van de boetes vind je hier.

Check ook: Tien boetes waarvan je het bestaan misschien niet wist

Gespreid betalen van verkeersboete

Ja, zuur natuurlijk, maar uiteindelijk is het toch echt je eigen schuld. En dus zul je moeten betalen.

Momenteel moeten verkeersboetes in één keer worden betaald, maar vanaf 1 juli van dit jaar is dat anders. In elk geval: als het gaat om relatief hoge bedragen.

Vanaf dat moment is het namelijk mogelijk je verkeersboete van 225 euro of hoger in termijnen te betalen, heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff, aan de Tweede Kamer laten weten.

Check ook: Heb je een betalingsachterstand? Pas op voor incassokosten.

Uitgangspunt: snel betalen, geen aanmaningen

Het is de bedoeling dat mensen die niet (meteen) kunnen betalen hun boete toch voldoen, dat het aantal wanbetalers hierdoor afneemt. DFT citeert Dijkhoff:

"Het uitgangspunt is natuurlijk dat boetes betaald moeten worden en het liefst ook zo snel mogelijk, zodat verhogingen, aanmaningen, de inzet van de deurwaarder en gijzeling niet nodig zijn."

Naar schatting zullen straks jaarlijks 375.000 verkeersovertreders het aanbod krijgen.

Lees ook: Het is mogelijk: korting krijgen op een betalingsachterstand

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›