IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je eigen bedrijf verkopen, da's zo eenvoudig nog niet

"Hoe kom ik van mijn onderneming af?"

Als je ondernemer bent komt deze vraag vroeg of laat in je op. Bij mij op kantoor is het geregeld een onderwerp van gesprek.

Nog niet zo lang geleden stond er een uitgebreid artikel over dit onderwerp in het FD, getiteld MKB-ondernemer rekent zich snel te rijk aan overnamesom. Misschien een open deur, maar het is wel erg belangrijk om er bij te stil te staan.

Het is anders dan bij de verkoop van bijvoorbeeld een woning. Ook dan wil je er het maximale uithalen, maar bij je onderneming kom je nog een heel ander belangrijk aspect tegen.

Erg belangrijk voor je pensioenpot

De waarde van de onderneming is namelijk van wezenlijk belang voor je pensioenpot. Uit een onderzoek onder tweehonderd MKB-ondernemers blijkt dat 53% voor het pensioen afhankelijk is van de opbrengst van de verkoop van het bedrijf. En dat is nogal wat.

Het is (mede daarom) lastig om tot een voor jou acceptabele en tegelijk reële waarde van de onderneming te komen. Dat is vooral zo als je de onderneming in de hoogtijdagen hebt gekocht. Het is moeilijk te accepteren dat de waarde nu toch echt lager is.

De waardebepaling

Maar: wat is dan lager? Daar kun je niet zo eenvoudig iets over zeggen, omdat het echt afhankelijk is van de onderneming en van jouw situatie. Het ene bedrijf is immers het andere niet.

In het eerdergenoemde FD-artikel wordt wel een factor genoemd die je kunt gebruiken om de prijs van je onderneming te bepalen. In het verleden was dit 8,8 maal de winst; tegenwoordig is de factor rond 5 maal de winst.

Zo'n richtlijn is leuk, maar let op: de winst staat niet in de jaarrekening. Die moet vaak eerst worden gecorrigeerd voor kosten en opbrengsten die niet tot de normale bedrijfsuitoefening behoren.

Er zomaar een factor op loslaten is dan ook iets te kort door de bocht. Je ziet: de waardebepaling verdient de nodige aandacht.

Een geschikte koper zoeken

Als je op een goed moment dan toch een prijs in gedachten hebt, dan ben je er nog niet. Want: hoe kom je vervolgens aan een geschikte koper?

Ten eerste hoeft dat niet altijd een onbekende te zijn. Binnen het MKB worden nog steeds veel bedrijven overgedragen aan bijvoorbeeld de zoon of dochter. En misschien bevinden potentiële kopers zich al binnen je bedrijf, bijvoorbeeld als werknemers, of in je zakelijke netwerk.

Kun je in je directe omgeving niemand vinden, dan kun je de markt opgaan. Het is dan wel erg belangrijk dat je een profielschets van je bedrijf hebt gemaakt, met informatie om de interesse van eventuele kopers te wekken.

Lees ook: Vertel de Belastingdienst over je woninglening bij familie of eigen bedrijf

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›